Beautiful Creatures

 

Originaltitel: Beautiful Creatures

Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl

Land: USA

Sidor: 563

År: 2009

 

 

Handling:

 

Ethan Wate är trött på Gatlin där det aldrig händer något nytt och han bara väntar på den dagen han kan åka därifrån. Hans mamma dog i en olycka ett år tidigare och efter det har hans pappa stängt in sig i sitt arbetsrum där han sover på dagarna och skriver på en bok på nätterna. Istället finns Amma i huset och tar hand om Ethan på bästa sätt.

 

En dag börjar det en ny tjej i skolan, Lena Duchannes, som Ethan känner igen från den dröm som han haft varje natt sedan hans mamma dog. Han tycker det är spännande med en ny tjej i skolan, till skillnad från de andra som fryser ut henne totalt. Alla märker ganska fort att det är något speciellt med Lena. På en engelsklektion blåses en fönsterruta i klassrummet ut när Lena blir riktigt arg. Hela staden vänder sig mot henne samtidigt som hon och Ethan kommer närmare och närmare varandra.

 

Det visar sig att det vilar en förbannelse över Lenas familj och på deras 16-års dag bestäms om de tillhör de goda eller de onda. Lena har börjat nedräkningen till sin 16-års dag och hon och Ethan gör allt de kan för att lyckas hinna bryta familjens förbannelse i tid.

 

 

Omdöme:

 

Åh vad jag är glad över att jag valde att läsa denna bok! Jag tyckte att den var riktigt bra och det var kul att läsa en bok där det är utifrån killens perspektiv vi får se allting. Det är inte vanligt bland de böcker jag läser! Jag tycker boken var spännande, vissa stunder väldigt underhållande och jag är svag för böcker med en kärlekshistoria. Tyvärr var den kanske vissa stunder lite för händelselös för att kunna få högsta betyg, men jag tycker inte att den är långt därifrån. Nu ser jag verkligen fram emot att läsa de övriga böckerna i serien och se filmen som kommer på bio om ca 2 veckor!

 


Felicia försvann

 

Originaltitel: Felicia försvann

Författare: Felicia Feldt

Land: Sverige

Sidor: 187

År: 2011

 

 

Baksidestext:

 

”En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner. Jag vill se en glad flicka. Har du förstått? Och visst, jag förstår. Jag har fått en hårt åtstramande fläta av mamma och en tillrättavisning. Men i hemlighet har hon fått något tillbaka. Och det vet hon inte om. För när hon håller så där om min haka så skickar jag allt mitt hat som jag har. För mig själv, i min egen tystnad.”

 

Felicia är barn nummer tre, sen blev de nio. En bror dog, men de var ändå en flock. Papporna var fyra, männen ännu fler. Och bara en mamma. Världens bästa mamma? Expert på barnuppfostran i alla fall, om hon får säga det själv. Men Felicia försvann, och ingen kunde säga hur. Nu gör hon det.

 

Felicia försvann är en skildring av en barndom i kanten av det skarpa ljuset från den scen där modern ständigt uppträdde. Där flocken skulle vara det levande beviset på framgången. Det är en berättelse om rätten att vägra försonas.

 

           

Omdöme:

 

Jag vet inte hur många gånger jag hört denna bok nämnas i radio, tv och på olika internetsidor och jag har naturligtvis blivit väldigt nyfiken av den anledningen. När jag var och hälsade på mina föräldrar förra helgen hittade jag boken för 35 kr och passade på att läsa den direkt.

 

Jag förstår om det har blivit diskussioner på grund av att Felicias mamma är den hon är och jag förstår att det måste varit otroligt jobbigt att växa upp i en sådan miljö. Boken är skriven på ett väldigt speciellt sätt eftersom den hoppar fram och tillbaka i tiden på så gott som varje sida och jag förstår att tanken måste vara att det är precis så som hennes minnen från dessa år kan ploppa upp. Men jag klarar tyvärr inte av att läsa på detta sätt. Jag blev otroligt frustrerad över alla hopp och alla namn och fick ingen ordning på någonting, vilket gjorde att jag hade svårt att verkligen ta till mig hennes tankar och känslor. Nä tyvärr, det här är en bok som jag hade klarat mig lika bra utan att ha läst och istället bara tagit till mig det som kommer fram i media.

 

 

 


Nåd

 

Originaltitel: Nåde

Författare: Linn Ullmann

Land: Norge

Sidor: 152

År: 2002

 

 

Baksidestext:

 

Johan Sletten har just fått ett ödesdigert besked: han är döende. Johan, som är en medelmåttig förtidspensionerad kulturjournalist på sextio år, är gift för andra gången med sin stora kärlek, läkaren Mai. Men nu måste han alltså lämna allt detta. Hans liv har inte varit någon ”uppvisning i värdighet” och därför vill han åtminstone dö en värdig död. Han ber sin fru att hjälpa honom med det. Men ju närmare slutet de kommer desto mer börjar Johan tvivla på att han verkligen vill ha det så.

 

           

Omdöme:

 

Nu är det ett par dagar sedan jag lästa denna bok och jag måste säga att jag redan glömt bort den. Det var absolut ingen bok jag fastnade för och tyckte att huvudrollskaraktären Johan var en dyster och knepig figur, samtidigt som jag tyckte synd om honom. Jag fastnar inte för karaktärerna överhuvudtaget och det är bara på ett par sidor som jag tycker att det är bra.

 

Men ändå kan jag inte ge boken ett lågt betyg. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men det måste vara något med språket och hur Linn Ullmann skriver som gör att jag ändå gav boken det betyg jag gjorde direkt efter att jag läst ut den. Det är hennes skrivsätt snarare än bokens handling som gett den betyget. Idag kanske jag hade gett den ett poäng mindre eftersom jag glömt bort så mycket och att den därför antagligen inte var något vidare… Jag kanske helt enkelt ska läsa någon annan av hennes böcker.

 

 


Hetsa inte upp dig över småsaker

 

Originaltitel: Don’t sweat the small stuff…

Författare: Richard Carlson

Land: USA

Sidor: 212

År: 1997

 

 

Baksidestext:

 

Hetsa inte upp dig över småsaker är en liten bok som lär dig hur du undviker att bli tokig över småsaker. Med hjälp av Richard Carlsons enkla råd kan du lära dig att ta det lugnt mitt i din stressade tillvaro, och därigenom få ett mjukare och behagligare sätt att förhålla dig till livet.

 

Med varsamma och uppmuntrande råd visar Richard Carlson hur du kan agera på ett mer eftertänksamt och kärleksfullt sätt i din vardag. Du kan också få vägledning i hur du lär dig sådant som att leva i nuet, låta andra ta åt sig äran ibland, vara mindre envis, lita på din intuition och – framför allt – leva varje dag som om den vore den sista!

           

Omdöme:

 

Det är inte ofta jag läser denna typ av böcker och jag tror att anledningen är att varje gång jag gör det så läser jag böcker där samma sak står om och om igen och samma sak var det med denna bok. Flera tips stod med i 2-3 olika kapitel och det blev lite tråkigt med så mycket upprepningar. Samtidigt fanns det många bra tips som jag verkligen ska försöka ta till mig och arbeta med. De tips som fångade mig mest var:

 

- Att låta någon berätta klart det han eller hon ska säga utan att man själv avbryter och berättar något som man själv varit med om som varit liknande. Låt andra prata och ta åt sig äran och försök vara tyst någon gång.

 

- Att verkligen lära sig leva i nuet. Om man ska tänka att det blir bättre om jag är på någon annan plats eller om jag gör på ett eller annat sätt så kommer jag så fort jag uppnått detta längta till nästa. Stanna istället upp och njut av livet där du är just nu!

 

- Att föreställa sig att alla man möter varje dag besitter en kunskap som de kan dela med sig av till en själv. Fundera över vad var och en kan lära dig, istället för att till exempel irritera dig över småsaker som denna gör.

 

- En gång i veckan, skriv ett hjärtligt brev till någon du känner eller någon du inte känner men ser upp till och förklara detta för den personen. Du kommer göra någon annan väldigt glad samtidigt som du kommer känna glädje själv när du skriver brevet.

 

 


Tisdagarna med Morrie

 

Originaltitel: Tuesdays with Morrie

Författare: Mitch Albom

Land: USA

Sidor: 183

År: 1997

 

 

Baksidestext:

 

Morrie Schwartz var Mitch Alboms favoritprofessor, hans mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten men det dröjer tjugo år innan han hör av sig. Av en händelse får han se sin gamle sociologiprofessor på teve; Morrie har drabbats av en nervsjukdom som långsamt förlamar hans kropp men inte hans sinnes briljans och inte hans lust att leva ända till slutet. Mitch beslutar sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet, en lektion i konsten att leva.

 

           

Omdöme:

 

I höstas var jag och såg denna fantastiska bok som teater med skådespelarna Lars-Erik Berenett som Morrie och Christian Arin som Mitch. Det var så otroligt bra, tror till och med att det var den bästa teater jag sett! Synd att den har slutat gå för annars tycker jag verkligen att alla borde gå och se den! Boken har stått hemma oläst länge men efter teaterns slut ville jag läsa boken direkt. Och jag blev verkligen inte besviken! Boken var precis lika underbar som jag hade hoppats!

 

ALS måste vara den värsta sjukdomen man kan råka ut för och man riktigt känner hur Morries kropp bryts ned för varje vecka som Mitch kommer och hälsar på honom för deras små samtal. Boken känns otroligt jordnära, verklig, och något som biter fast i en ordentligt. Jag känner inte någon som råkat ut för denna sjukdom tack och lov men vissa av stegen har jag sett hos en annan nära anhörig som lämnade oss i höstas, vilket gjorde att denna bok kändes extra verklig för mig och jag satt flera gånger och lät tårarna rinna. Detta är en bok som jag verkligen rekommenderar och har du inte läst den redan så gör det för det är en bok som verkligen påverkar!

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!