Alla mina vänner är superhjältar

 

Originaltitel: All My Friends Are Superheroes

Författare: Andrew Kaufman

Land: Canada

Sidor: 108

År: 2003

 

 

Baksidestext:

 

Tom är den enda vanliga killen i Torontos superhjältekretsar. Han förälskar sig i Perfektionisten, vars superkraft är att hon kan göra allt perfekt. Men på deras bröllop blir hon hypnotiserad av sitt svartsjuka ex, Hypno, att tro att Tom är osynlig. Inget han gör kan få henne att se honom.

 

Sex månader senare är Perfektionisten säker på att Tom har övergivit henne, så hon är å väg att flytta till Vancover. När hon kliver på planet vet hon inte att Tom finns vid hennes sida. Han har bara till dess planet landar på sig att övertyga henne om att han är där, annars kommer han att förlora henne för alltid.

 

Omdöme:

 

För att få tillbaka min läslust har jag plockat ut ett par korta böcker ur bokhyllan för att komma in i läsningen på ett enkelt sett och inte fastna med någon tegelsten det första jag gör. En av dessa böcker var Alla mina vänner är superhjältar och inatt när jag vaknade i soffan ganska utvilad tog jag med boken in till sängen och skulle bara läsa ett par sidor. Efter 60 sidor och halva boken lade jag den ifrån mig för att sova vidare. Så fort jag vaknade idag fortsatte jag tills boken var utläst.

 

Boken är så otroligt annorlunda, inte lik något jag tidigare läst. Superhjältarna är inte som man kanske föreställer sig dem. De är inte superhjältar i den bemärkelsen att de räddar människor i nöd och tar fast skurkar. Istället är det personer som var och en har en speciell gåva, superhjältekraft, som kännetecknar deras namn. Som Hypno ovan kan hypnotisera folk, Perfektionisten är såklart en perfektionist och Superkollen har naturligtvis superkoll på allting som händer.

 

Jag gillade denna bok otroligt mycket och det beror dels på att den är så annorlunda, men också att den är otroligt underhållande, samtidigt som den är sorglig och tänkvärd och väldigt lättsam. Jag kan absolut rekommendera denna tunna bok!

 

 


Revolutionary Road

 

Originaltitel: Revolutionary Road

Författare: Richard Yates

Land: USA

Sidor: 335

År: 1961

 

 

Baksidestext:

 

Året är 1955 och Frank och April Wheeler har allt de kan önska sig. De har lämnat New York för idyllen Revolutionary Road i Connecticut. Alla inklusive Frank själv, har alltid trott att han skulle bli något stort och April har varit hans perfekta hustru, vacker, kvick och elegant. Men livet på Revolutionary Road blir inte som de tänkt sig. Frank fastnar allt mer i sin tillvaro som kontorsslav och Aprils depressioner blir allt djupare, inte minst efter praktfiaskot med amatörteaterföreställningen. Övertygade om att de vill ha ut mer av livet än sina medelmåttiga grannar, bestämmer paret sig för att flytta till Paris för att göra ett sista försök att rädda sitt äktenskap och förverkliga sina drömmar.

 

Omdöme:

 

Jag såg filmen förra året som jag tyckte var ganska bra och efter att ha hört mycket bra om boken ville jag även passa på att läsa den. Så här i efterhand har jag väldigt splittrade känslor om denna bok! Vissa stunder är den otroligt seg och jag vill bara bläddra vidare så att den tar slut någon gång, och sen kommer man till någon del om är otroligt tänkvärd och bra som gör att man sugs in i handlingen igen och sen går det bara runt, runt, runt på detta sätt. Anledningen att jag inte fastnar mer för boken tror jag beror på att jag har svårt att förstå mig på karaktärerna. Hur de tänker och känner och varför de säger och agerar som de gör. Jag kan inte riktigt ta till mig dem. Men som sagt, samtidigt är det något som jag fastnar för och gillar emellanåt.

 


Bokutmaningar 2013

Förra året körde jag otroligt många utmaningar bara för att läsa något nytt, något jag kanske inte annars brukar läsa och visst, jag klarade inte alla utmaningar men jag läste mycket nytt vilket var otroligt skoj! Men, i slutet av året kände jag att jag helt tappade läslusten då jag bara hade böcker kvar i utmaningarna som jag inte var jättesugen på och därför blev det att jag knappt läste någonting. På grund av detta har jag bestämt mig för att bara ha två utmaningar i år.
 
Det första är att jag INTE ska hoppa på någon annan bokutmaning eller på annat sätt tvinga mig till någon läsning som jag egentligen inte vill göra. Jag ska bara läsa sådant som jag verkligen vill läsa för stunden!
 
Det andra är att ha färre olästa böcker i bokhyllan i slutet av året än vad jag har just nu. Jag har köpt många böcker på senaste tiden som jag tyckt verkar otroligt bra men sedan har jag läst biblioteksböcker istället eller inte läst något. Jag kan inte ge mig själv köpförbjud när det kommer till böcker för jag fullkomligt älskar att köpa nya böcker! För mig är de inte bara underhållning utan de är också fantastisk inredning och för mig känns böcker hemtrevligt. Jag går ofta in på mitt kontor och bara sätter mig och läser bokryggarna i bokhyllorna eller tar ut ett par stycken och läser baksidan och funderar på vilken bok jag ska läsa framöver.
 
Under helgen har jag färdigställt mitt exceldokument jag påbörjade för länge sedan där jag har alla mina böcker. När jag nu är klar ser jag att jag har 453 böcker stående i mina bokhyllor (då har jag inte räknat med en del faktaböcker, min pojkväns böcker han har i sin bokhylla eller barnböcker). Skrämmande nog kom jag fram till att av alla dessa böcker är det 292 böcker som är olästa! Det är en helt sjuk siffra och då har jag ändå precis rensat undan vissa böcker som jag vet att jag aldrig kommer att läsa för att göra mer plats. Det betyder alltså att jag har 292 böcker som jag VILL läsa här hemma! Förra året läste jag 55 böcker och håller jag samma takt framöver kommer det ta 5,5 år för mig att läsa de jag har här hemma om jag inte köper något nytt. 
 
Någon kanske blir upprörd nu om de räknar ut att jag "bara" har 161 lästa och därmed fler olästa böcker. Anledningen till detta är att jag nyligen rensade bort de böcker som jag aldrig skulle läsa igen och som jag inte tyckte om så att jag inte heller skulle rekommendera dem till någon av mina vänner. De böckerna finns ingen anledning till att ha hemma stående och ta plats.
 
Alltså, om ett år ska jag ha mindre än 292 olästa böcker här hemma. Förhoppningsvis till och med mindre än 250. Vi får se hur det går men jag hoppas att dessa två "utmaningar" gör att jag får tillbaka min läslust och att det blir ett fantastiskt läsår!

Läst 2013

Här kommer jag att uppdatera med vad jag har läst under 2013:
 
Januari:
1. 100113 Richard Yates: Revolutionary Road
2. 120113 Andrew Kaufman: Alla mina vänner är superhjältar
3. 150113 Mitch Albom: Tisdagarna med Morrie
4. 180113 Richard Carlson: Hetsa inte upp dig över småsaker
5. 240113 Linn Ullmann: Nåd
6. 240113 Felicia Feldt: Felicia försvann
7. 310113 Kami Garcia & Margaret Stohl: Beautiful creatures
 

Lite statistik för 2012

Innan jag går vidare in i 2013 tänkte jag ge ett sista inlägg om min läsning under 2012 och det är lite siffror.
 
Så här har min läsning under året sett ut. Flest lästa böcker var det i augusti och det var också då jag hade som mest semester. Mars var också en bra månad av någon anledning. Jag hoppas på ett ännu bättre 2013!
 
 
34 av de böcker jag läste var skrivna av kvinnor medan 20 böcker var skrivna av män. Jag läste också en bok som var skriven av en man och en kvinna. Även om det är betydligt fler kvinnor är det fler män än vad det varit tidigare år så jag är nöjd med denna fördelning. Men, jag har inte haft något mål av att ha en jämn fördelning mellan könen och kommer inte ha det framöver heller, det är mer intressant att se hur statistiken ser ut.
 
 
Något som jag själv blivit lite förvånad över är att jag har läst så stor del biblioteksböcker med tanke på alla olästa böcker jag har hemma i bokhyllan som jag bara längtar efter att läsa. Mycket av detta beror på utmaningar som pockettopplistan där jag varit lite osäker på vissa böcker och då hellre lånat dem. De senaste åren har jag enbart lånat kurslitteratur på biblioteket så det är en klar förbättring där.
 
 
Den övervägande delen av de böcker jag läste var skrivna av svenska författare. Därefter kom böcker från USA och England och övriga kom från olika länder.
 
 
Det sista jag tänkte visa var min fördelning av betyg där jag har delat ut flest 3:or och 4:or. Jag är lite förvånad över att det varit så många 1:or och 2:or som det ändå har varit. Även detta beror på alla de utmaningar jag försökt fullfölja då jag kanske inte valt alla böcker för att jag vill läsa dem utan för att jag borde läsa dem.
 
Sex stycken 5:or har jag delat ut under året:
Hungerspelen av Suzanne Collins
Twilight av Stephanie Meyer (som jag läste om för tredje eller fjärde gången)
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sarah Ohlsson
Kommer aldrig mer igen av Hans koppel
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Filmberätterskan av Hernan Rivera Letelier
 
Vissa av dem kommer jag inte ihåg som så fantastiska så här i efterhand och istället är det vissa böcker som jag "bara" gett en fyra som jag istället minns som fantastisk men jag vill behandla alla böcker lika och sätter betyget direkt efter jag läst ut den.
 
Nu känner jag mig redo att släppa 2012 och börja skriva om det nya året!

Bokutmaningsrapport - Q4

 

Jaha, då var 2012 slut och det är dags att kolla på hur det har gått för mig med alla mina bokutmaningar jag haft under året. Jag kan väl säga som så att det inte gick riktigt som jag hade hoppats på. Det var på tok för mycket jobb under sista delen av hösten så jag hade ingen ork till att läsa över huvud taget. När jag kom hem på kvällarna somnade jag direkt och därför blev det inte som jag tänkt mig. 
 
Bokstavsutmaningen:
Annesdatter Skomsvold, Kjersti - Ju fortare jag går, desto mindre är jag
Brontë, Emily - Svindlande höjder
Collins, Suzanne - Hungerspelen
Doyle, Sir Arthur Conan - Sherlock Holmes: A study in scarlet
E
F
Gerhardsen, Carin - Pepparkakshuset
Harkness, Deborah - Alla själars natt
Ingelman-Sundberg, Catharina - Kaffe med rån
Jägerfeld, Jenny - Hål i huvudet
Khemiri, Jonas Hassen - Invasion!
Läckberg, Camilla - Isprinsessan
Meyer, Stephenie - Twilight
N
Ohlsson, Sara - Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Pamuk, Orhan - Mitt namn är röd
Q
Rivera Letelier, Hernán - Filmberätterskan
Sten, Viveca - I de lugnaste vatten
Tranströmer, Tomas - Dikter och prosa 1954-2004
U
Vargas Llosa, Mario - Den stygga flickans rackartyg
Webster, Jean - Pappa Långben
X
Y
Zusak, Markus - Knockout
Åberg, John Einar - Änglar, finns dom?
Ä
Ö
20 av 29 böcker blev alltså lästa men jag påbörjade ytterligare 3 som jag inte hann bli klar med.

En utmaning som jag verkligen lyckats med är att jag skulle läsa 12 för mig aldrig tidigare lästa författare. Där stannade jag tillslut på 30 författare, vilket jag är otroligt nöjd med!
 
Suzanne Collins
Viveca Sten
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Albert Camus
Mario Vargas Llosa
Lionel Shriver
Orhan Pamuk
Tomas Tranströmer
Emily Brontë
Muriel Burbery
Sara Ohlsson
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Mats Koppel
Eden Maguire
Ally Condie
Jenny Jägerfeld
Deborah Harkness
Sir Arthur Conan Doyle
Robert Louis Stevenson
Jean Webster
Melina Marchetta
Hernan Rivera Letelier
Helene Hanff
Johan Theorin
Lars Kepler
Jack Kerouac
Liv Strömquist
Magne Hovden
Anne Holt
Kristina Ohlsson
Mari Jungstedt
Camilla Läckberg
Carin Gerhardsen
Catharina Ingelman-Sundberg
John Einar Åberg
E L James
Mons Kallentoft
Arto Paasilinna
Oscar Wilde
Yann Martel
 
Hyllvärmarna gick det däremot inte så bra med... Där lyckades jag läsa 8/12 böcker under året, vilket är under all kritik! Av 55 lästa böcker under året borde en större del kunna vara hyllvärmare..
Albert Camus Pesten
Lionel Shriver Vi måste prata om Kevin
Orhan Pamuk Mitt namn är röd
Linn Markstedt Under min hud
Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes - A Study in Scarlet
Robert Louis Stevenson Skattkammarön
August Strindberg Röda rummet
Yann Martel Berättelsen om Pi
 
Det blev aldrig att jag läste den sista nobelpristagaren så där slutade jag på 4/5, vilket jag ändå är nöjd med.
Albert Camus – Pesten
Orhan Pamuk – Mitt namn är röd
Mario Vargas Llosa – Den stygga flickans rackartyg
Tomas Tranströmer - Dikter och prosa 1954-2004
 
Det blev ingen mer läst serie till triologiutmaningen men jag är ändå nöjd med två triologier under året. Pockettopplistan var något som kändes väldigt lovande en period men sen hittade jag en massa dåliga böcker där som gjorde att jag tappade läslustnen totalt. Resultatet blev att jag läst 9/18 av Adlibris 1:or och 11/14 av ettorna på bokus. Jag är ändå ganska nöjd med detta eftersom stor del varit böcker jag inte haft och också för att det har varit otroligt många deckare. En genre som jag tidigare inte klarat av att läsa.
 
Klassikerutmaningen i somras klarade jag av med fyra lästa klassiker  och även Prisutmaningen i början av förra året klarade jag av. Däremot blev det inte något av serier som jag skulle fösöka slutföra och inte heller denna omgång av Tre på tre-utmaning som jag bara läste en bok till.   
 
55 lästa böcker blev det under året i alla fall och även om jag inte klarade av att slutföra speciellt många utmaningar så är jag otroligt nöjd men läsningen under året. Nu hoppas jag vara att jag får tillbaka lite läslust så att 2013 blir ett spännande år fullt med härlig läsning!

Läst 4:e kvartalet 2012

021012 Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån
161012 John Einar Åberg: Änglar, finns dom?
201012 E L James: Fifty Shades of Grey
251012 Mons Kallentoft: Midvinterblod
291012 Arto Paasillinna: Harens år
301012 E L James: Fifty Shades Darker
081112 Oscar Wilde: Spöket på Canterville
081112 E L James: Fifty Shades Freed
261212 Yann Martel: Berättelsen om Pi
 
Totalt läst: 9 böcker
Antal sidor: ca 2070
 
Antal böcker på engelska: 3
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 1
Antal "klassiker"/nobelpristagare: 2
Antal böcker med övernaturliga inslag: 1
 
Författarnationaliteter: Sverige 3, England 3, Finland 1, Kanada 1, Irland 1
Män/Kvinnor: Kvinnor 4, Män 5
Kvartalets bästa: Jag delade inte ut någon 5:a detta kvartal, men jag gillade Kaffe med rån och de två sista böckerna i Fifty Shades-triologin mest.
Kvartalets sämsta: Änglar finns dom? och Harens år var båda fruktansvärt tråkigt och jag bara längtade efter att de skulle ta slut! 
 
Kvartalets överraskning: Jag tyckte att Kaffe med rån var fantastiskt mysig och underhållande!
Kvartalets besvikelse: Midvinterblod hade jag förväntat mig betydligt mycket mer av efter allt bra men hört!
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: Anthony Kiedis Scar Tissue har stått kvar sedan förra årsskiftet men jag är faktiskt inte klar med den ännu. Den är otroligt mörk och tung att läsa. Men i år SKA jag bli klar med den! Konstigt nog har jag fortfarande inte heller läst ut Elsas hemlighet av Sofi Fahrman, fast jag tyckt så mycket om de övriga böckerna och känner att denna är lovande. Jag har lagt på tok för mycket fokus på alla utmaningar och inte läst det jag velat läsa. Revolutionary Road har jag nu kommit halvvägs i så även den flyttar med till 2013.

Berättelsen om Pi

Originaltitel: Life of Pi

Författare: Yann Martel

Land: Kanada

Sidor: 351

År: 2001

 

 

Baksidestext:

På stilla havets oändliga, blå och solglittrande yta guppar en ensam livbåt. Ombord finns en hyena, en orangutang, en drygt två hundra kilo tung bengalisk tiger – och så Pi, en sextonårig indisk pojke. De är de enda överlevande efter nattens oväder då fartyget de reste med förliste och försvann ner i djupet.

 

Det här är Pis berättelse om ändlösa dagar och nätter till havs. En berättelse fylld av äventyr och spänning, hopp och förtvivlan, triumfer och grymma nederlag. En berättelse om hur en resa som slutar i tragedi blir början på en annan resa; en fantastisk och omstörtande färd över ett världshav men också genom en människas inre och det universum av livsfrågor hon bär inom sig. En berättelse om livet självt.

 

Omdöme:

 

Den här boken har säker stått oläst i min bokhylla i tio år, men nu när jag såg att den skulle bli film var jag tvungen att läsa den innan jag går och ser filmen. Enligt mitt tycke var bokens början väldigt bra där det första fanns en massa spännande tankar om djur på zoo och sedan diskussion om de olika världsreligionerna. Det var både intressant och oerhört tänkvärt. Tyvärr höll det inte mer än ca 100 sidor in i boken för när Pi och tigern sedan tillbringa resten av boken tillsammans på en båt tröttnade jag. Vissa delar var fortfarande intressanta men i längden blev det för långtråkigt enligt min smak. Men jag ska försöka gå och se filmen så snart som möjligt för jag är oerhört intresserad av att se hur de gjort för att få det att vara intressant filmen igenom.

 


Spöket på Canterville

 

Originaltitel: The Canterville Ghost

Författare: Oscar Wilde

Land: Irland

Sidor: 93

År: 1887

 

 

Baksidestext:

På slottet Canterville i England har spöket fått härja fritt i 400 år. Under åren har han lyckats skrämma ihjäl många adelsmän med sina hemska spökerier. Men när en amerikansk ambassadörfamilj flyttar in i slottet får spöket problem. Trots att han klär ut sig till ”Den huvudlöse Hertigen” och skramla med sina tunga, rostiga fångkedjor mitt i natten är det ingen som blir rädd. Inte ens barnen.

 

Omdöme:

Den här boken har jag försökt få tag på i flera, flera år och när jag äntligen hittade den hos Adlibris blev det ett köp och läsning direkt. När jag var yngre såg jag två filmatiseringar av denna bok som jag fullkomligt älskade vilket gjorde att jag hade otroligt höga förväntningar. Jag tyckte om denna bok och det är både underhållande samtidigt som det är sorgligt hur spöket får kämpa för att försöka skrämma familjen. Tyvärr tyckte jag ändå att det saknades mycket. 93 sidor där det också är flera bilder gör att det inte blir så mycket berättelse kvar. För min del hade den gärna fått vara 100-200 sidor längre.

 

 


Fifty Shades-triologin

 

Originaltitel: Fifty Shades Trilogy

Författare: E L James

Land: England

Sidor: 1625

År: 2011

 

Omdöme:

Det har varit otroligt mycket prat om denna serie under hösten och jag var bara tvungen att själv läsa den för att veta vad alla pratar om. I början av första boken var jag enbart irriterad och undrade vad det var för skit som alla ville läsa men som alltid vill jag läsa klart boken om jag väl påbörjat den. Och tur var väl det! Den andra och tredje boken i serien tyckte jag väldigt mycket om! Det är inte de erotiska scenerna, som jag helst skulle velat ha nedklippta egentligen, utan det jag tyckte om med böckerna var relationen som byggs upp mellan Anastasia & Christian och hur han förändras genom seriens gång.

 

Jag tycker också att det är otroligt många spännande avsnitt som mer liknar deckare, vilket är det som gör att jag fick svårt att lägga ifrån mig de två sista böckerna. Jag har gett första boken en 3:a och de övriga har fått varsin 4:a.


Harens år

Originaltitel: Harens år

Författare: Arto Paasilinna

Land: Finland

Sidor: -

År: 1975

 

 

Baksidestext:

Journalisten Vatanen lever i ett vakum av tristess, alkoholism och äktenskapliga bekymmer när han reportagebil kör på en harunge och ödet utser honom att rädda den till livet. Med den sargade harkroppen i sina händer överväldigas Vatanen av känslor, så starka att det inte bara tränger undan hans leda och uppgivenhet utan också förmår honom att slita banden till det vardagsliv, låst av rutiner, som är tristessens upphov. I en känsla av befrielse ger sig Vatanen med haren i famnen ut på en odyssé i det finska landskapet. Förenade av ett ömsesidigt beroende hamnar de i dramatiska situationer, som en förödande skogsbrand och en militärmanöver som utvecklas till dödligt allvar. Efter att ha förirrat sig över gränsen till Sovjetunionen fängslas de, och därmed blir historiens upplösning lika överraskande som dess förlopp.

 

Arto Paasilinnas roman är ett fascinerande yttre och inre äventyr, en mötesplats för psykologisk romankonst, levande naturskildring och folklig skröna.

 

Omdöme:

Jag har haft en riktig lässvacka under sista kvartalet och mycket beror på att jag lyckades hitta otroligt många dåliga böcker som jag bara önskade skulle ta slut någon gång. Harens år var en av dessa böcker. Jag har hört oerhört mycket bra om Arto Paasilinna och har därför längtat efter att läsa något av honom. Att följa en hare en hel bok var dock inget för mig… Jag får ge en annan av hans böcker en chans istället.

 


Midvinterblod

 

Originaltitel: Midvinterblod

Författare: Mons Kallentoft

Land: Sverige

Sidor: -

År: 2007

 

 

Baksidestext:

Det är den kallaste vintern i mannaminne och en man upptäcks hängd i ett träd ute på Linköpingsslätten. Tillvägagångssättet påminner om de gamla asa-troendes ritualer vid människooffer och kriminalkommissarie Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren.

 

Midvinterblod är första delen i en trilogi om kriminalkommissarie Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det är en suggestiv berättelse om gamla oförrätter och otäcka hemligheter.

 

Omdöme:

Jag har ända sedan denna första bok i serien kom ut längtat efter att läsa dem efter allt bra jag hört om dem och det är lite extra spännande att de utspelar sig i Linköping eftersom jag bott där flera år. Tyvärr blev jag en aning besviken på denna bok eftersom varken handlingen eller någon av karaktärerna riktigt fastnade. Frågan är om jag ska ge den andra boken en chans i alla fall…

 


Änglar, finns dom?

 

Originaltitel: Änglar, finns dom?

Författare: John Einar Åberg

Land: Sverige

Sidor: -

År: 1955

 

 

Baksidestext:

Änglar, finns dom? är en sommarlätt komedi som handlar om två ungdomars kärlek och ambitioner.

 

En ung banktjänsteman hittar ett utmärkt sätt att skaffa sig information om intressanta aktieaffärer, vilket leder vidare till lyckosamma fastighetsaffärer. När han sedan blir häftigt förälskad i den motsträvige och aggressiva gamla amiralens vackra dotter, ställs han inför helt nya prövningar. Men även här visar han sig besitta väl användbara talanger…

 

Omdöme:

Nej fy, denna bok var absolut inget för mig. Jag lyssnade på den som ljudbok med Christina Schollin som uppläsare och jag klarade inte av den. Önskade bara att den skulle ta slut och nu i efterhand minns jag ingenting av denna bok. Absolut inte någon bok som jag rekommenderar.

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!