Filmberätterskan


 

Originaltitel: La contadora de películas

Författare: Hernán Rivera Letelier

Land: Chile

Sidor: 111

År: 2009

 

 

Baksidestext:

Tioåriga María Margarita har en unik begåvning. Hon kan återberätta den långtråkigaste långfilm så att den verkar gjord i Technicolor och visad i Cinemascope.

 

Så fort en film med Marilyn Monroe eller Charlton Heston kommer till den skraltiga gamla biografen i gruvbyn i Atacamaöknen skyndar sig byborna att samla ihop pengar till María Margaritas biobiljett.

 

Iväg skickas flickan och senare på kvällen, under sitt artistnamn Santa Fe Delcine, levandegör hon vad hon sett inför en hänförd publik.

 

Men så kommer den dag då televisionen gör sitt inträde i gruvbyn och alla slutar att gå på bio…

 

Omdöme:

En bok på 111 sidor har inte lång tid på sig att binda läsaren till handlingen och få fram det man vill ha sagt. Hernán Rivera Letelier klarar av detta från första sidan i denna fantastiska bok om filmberätterskan.

 

Vi får följa María Margarita som vinner över sina bröder i pappans tävling om vem som är bäst på att berätta om de biofilmer som visas. Detta gör att hon blir den som, när det finns pengar i familjen till en biobiljett, får gå och se de nya filmer som visas för att sedan komma hem till familjen och återberätta denna. María Margarita återberättar inte bara filmerna, hon spelar upp den. Hon lär sig rörelserna, minerna, sångerna och danserna och visar upp detta. Först för familjen, sedan ett par vänner och slutligen så gott som hela byn.

 

Historien är fantastisk fin men också sorglig i och med att barnens mamma övergav familjen när pappan blev rörelsehindrad. Det som händer familjens medlemmar under bokens gång känns också otroligt sorgligt. En kort bok som verkligen rekommenderas!

 


Kommentarer
Postat av: Bok�lskarinnan

Fint omslag:)

2012-08-07 @ 00:02:12
URL: http://bokalskarinnan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern från weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!