2 platser kvar i Julswappen

Som jag skrev i ett tidigare inlägg ska jag vara med i Julswappen i år. Just nu finns det bara 2 platser kvar, så är du intresserad så ska du nog inte vänta så mycket längre. Gå in här och läs mer och anmäl dig. Jag längtar otroligt mycket till jag får veta vem jag ska vara hemlig "tomte" till så att jag kan införskaffa klapparna till denna person. När det väl drar igång kommer jag både att uppdatera på den gemensamma bloggen och så klart på denna bloggen.

Bokcirkel

Återigen, jag älskar att läsa! Har länge, länge känt att jag skulle vilja ha en bokcirkel så att jag får läsa en massa spännande böcker som jag kanske inte hade läst annars och sen få diskutera dem med andra bokälskare. Tills jag hittar en liten grupp som vill träffas och diskutera, och som jag har tid med, så testar jag bokcirklarna på nätet. Förra månaden gick jag med i Bokcirkelonline och nu har jag även tänkt att testa en bokcirkel inne på boktipset.se, för att se vilken av dem som känns mest aktiva och passar mig. Hinner säkert läsa två böcker också i månaden. Ikväll fick jag ytterligare ett tips som jag mailat om, vilket känns ännu roligare så nu hoppas jag att det drar igång. Så otroligt kul!

Jullista!


Har sett en jullista i ett par bloggar så nu tänkte jag passa på att svara på den jag med. Överröser er med jul nu, men det är för att jag längtar så! Tänk, på söndag är det bara 4 veckor till 1:a advent!

 

Blossa eller någon annan glögg

Inte så noga, kan vara vilken som. Men gärna starkvinsglögg! Saftglöggen smakar mest, ja... saft!

 

Hackade eller hela nötter

Hackade

 

Grön eller vitmossa?

Svårt...vitmossa får det nog bli!

 

Riktig gran eller plast?

RIKTIG! Om det inte är en riktig behöver det inte vara någon gran alls! Inget fejk här inte!

 

Lussekatter med eller utan saffran?

Även om mammas utan är väldigt goda, så blir det med när jag själv bakar!

 

Lussekatter med eller utan russin?

Absolut med! 5-6 stycken i varje bulle :)

 

Julen vill jag läsa om:

Överallt! I tidningar, böcker, på nätet.

 

Julgröten äter jag helst med:

Kanel när mamma har kokat egen!

 

Köttbullar eller prinskorv?

Mammas köttbullar helt klart!

 

Julskinka med senap eller utan?

Med! Och då ska det vara Västerviks senap. Så god!

 

Lussekatt eller pepparkaka?

Svårt val, älskar båda! Men måste jag välja blir det nog pepparkaka!

 

Sill eller lax?

Ännu ett svårt val... Vill ju ha båda! Hade nog sagt lax i vanliga fall, men på julbordet föredrar jag nog faktiskt sill.

 

Gravar din lax själv eller köper du?

Köper

 

Tomte eller ingen tomte?

Helst ska det ju vara tomte, men när det inte finns småbarn är det inte lika viktigt.

 

Brunkål eller rödbetssallad?

Brunkål har jag aldrig ätit. Hade sagt varm, god rödkål. Men rödbetssallad är inte heller fel.

 

När börjar du pynta ditt hem?

Adventsljusstakarna brukar komma fram lagom till advent och tomtarna runt lucia. Men i år känner jag i hela kroppen att det antagligen kommer bli tidigare :)

 

När klär du granen?

Eftersom vi inte firar julen hemma och jag ändå ska envisas med en gran brukar det bli veckan före julafton för att jag verkligen ska få njuta den veckan hemma.

 

Vad är ett måste på ditt julbord?

Janssons, köttbullar, sill... Allt! Men skulle jag bara få nämna en sak så blir det "doppegryta" :)

 

Vad dricker du till julamten?

Julmust, helt klart!

 

Hur ser er julafton ut från det att ni vaknar till det att ni går och lägger er?

Mycket har hänt de senaste åren och minnen sen jag var liten när alla fortfarande fanns i livet kommer vara min drömjul för evigt. Jag drömmer mig ofta bort och fantiserar om att det fortfarande är så. De senaste tre åren har jag och Joakim firat ihop. Vart annat år med mina traditioner och vartannat med hans.

 

Hos oss är kvällen före julafton viktig då vi ska provsmaka doppegrytan och den nystoppade korven som mamma och lillebror gör varje år. Det är nästan bäst med hela julen! På julafton är det en lugn förmiddag och till lunch brukar morbror med familj komma och även farfar och farbröderna. Sen åker morbror hem och de andra stannar kvar och tittar på Kalle. Efter det brukar jag och mamma åka och hälsa på morfar, som tyvärr inte orkar vara med längre, men vi ser alltid till att åka dit 1-2 gånger på julafton för att han inte ska behöva känna sig ensam. Mer orkar han inte heller. Efter Kalle sitter också alla och sover i soffan och jag har en pojkvän som längtar efter julklapparna, men de öppnas inte förrän efter middagen. Förr åkte vi alltid på midnattsmässa, men det har inte blivit de senaste 5 åren... Däremot åker jag på julotta på morgonen :)

 

De år vi är hos Joakim firar vi hos hans mormor och morfar och då har mostern varit där också. Det är helt annorlunda. Allt är så otroligt lugnt och skönt! Vi bara äter gott hela dagen, spelar spel och på kvällen blir det bastun och sen ännu mer spel. Riktigt avkopplande! Joakim tycker det är bättre traditioner de har, för där får man öppna julklapparna direkt efter Kalle och slipper vänta ännu längre haha! Precis som ett litet barn är mitt hjärta ;) Var rädd att jag skulle gråta första året utan mamma och pappa, men jag njuter varje gång jag kliver innanför dörren i Arboga och känner hur all stress bara försvinner ur kroppen så det har bara varit härligt! :)

 

Gillar du att julpyssla?

Mer och mer! Men jag gillar mest att göra julgodis :)

 

Favorit julfilm?

Ensam hemma, Miraklet i New York, En julsaga, Astrid Lindgrens filmer och självklart julkalendrarna som jag tittar på året runt! Älskar julfilmer!

 

Favorit julbok?

Försöker desperat hitta en skönlitterär julbok, men inte lyckats ännu. Men Astrid Lindgrens böcker är ju klassiker. Tänk bara på Kajsa Kavat till exempel! Tänk vilka fantastiska böcker denna kvinna har skrivit! Det är pinsamt att hon inte fått mer priser för dem! Hon borde få det, fast hon tyvärr inte finns längre. Det är min mening! ;)

 

Julöl eller vin till julmaten?

Om det inte blir julmust så får det väl bli vin. Absolut inte öl!

 

Favoritpynt?

Alla ljusen, helt klart! Är inte så mycket för prydnadsgrejer egentligen, men jag gör undantag vid jul när det finns söta tomtar och vackra änglar. (Vissa av änglarna får iofs vara framma året runt.)

 

Favorit i Kalle Ankas jul?

Årets överraskning! Sen har inte Tjuren Ferdinand varit min favorit, men mormor älskade den och sen hon försvann så betyder den delen mest ändå!

 

Favorit julsång?

All I want for christmas

 

Favoritgodis?

Knäck! Och Juleskum!

 

Favoritjulrecept?

Våra pepparkakor!

 

Vill du ha julkort med brevbäraren eller i mailen?

Med brevbäraren helt klart! Jag är så glad att jag har så många fina vänner som fortfarande skickar riktiga julkort. Blir varm i hela kroppen för varje julkort jag får av mina nära och kära!

 

Vill du ha hemmagjort julgodis eller köpt?

Helst hemmagjort, men jag säger absolut inte nej till en ask Aladdin eller en påse Juleskum som jag fullkomligt älskar!

 

Vilka färger har ni till jul?

Rött, grönt, guld, vitt och silver

 

Hur ser din julfrukost ut?

Hemmagjord risgrynsgröt som vi gjort kvällen innan för att kunna sätta ut en skål med gröt på trappan till tomten kvällen innan också!

 

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet?

Som jag sa innan! Doppegryta är ett måste hemma hos oss! Vi börjar att äta det kvällen innan julafton och sen äter i alla fall jag det varje dag ända fram till ett par dagar efter nyår! Jocke får nog efter 2-3 gånger haha ;) Nej, ingen jul utan doppegryta!Efterlyser julböcker!

Jag gav förslag på tema till bokcirkelonline, som jag precis gått med i, att det hade varit kul att läsa en bok som har någon koppling med julen att göra. Började kolla upp lite vilka skönlitterära böcker som finns inom detta tema och helst då på pocket. Upptäckte att det är otroligt dåligt utbud på julböcker om det inte är till barn! Lade upp frågan på både Bok.nu och Boktipset.se och fick en del förslag. Tyvärr kunde jag inte hitta en enda av böckerna för alla hade utgått och var definitivt slut... Vill så gärna läsa någon bok om julen när snön faller. Är det någon som möjligtvis har någon av böckerna nedan eller någon annan julbok som ni har läst och vill bli av med från bokhyllan?
Charles Dickens En julsaga har jag velat läsa länge, med tanke på hur mycket jag tycker om filmerna som finns och berättelsen i sin helhet!

Hur är jag som läsare?

Hittade en rolig lista på Enligt Os blogg. Fick tänka efter hur jag är när jag läser, vilket var intressant faktskt. Sen skiljer det ju lite från bok till bok också naturligtvis. Om det till exempel är en bok som jag verkligen inte tycker om, måste jag ändå läsa klart den för annars känner jag mig dum mot författaren. Den kan ju faktiskt ta sig mot slutet. Vet att det är lite dumt att tänka så, men det gör jag. I alla fall så hoppar jag över vissa stycken och skummar en hel del om jag inte gillar boken. Men är det en bok jag tycker om så är det som jag har svarat här nedan. Svara gärna själv på listan och säg till sen så att jag kan läsa era svar.

snabb långsam

läser alla ord skummar en del

gillar långa beskrivningar hoppar över det som inte för historien framåt

kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag

undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar

tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något

idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor

tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut

väljer efter omslag skiter fullständigt i ytan

läser baksidetexter undviker baksidetexter

väljer boken efter rekommendation vill helst välja själv

rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker

hör det jag läser i huvudet hör aldrig det jag läser

gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker

läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning

läser alltid på svenska läser på flera språk

är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare

skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser

läser varje dag läser mer sällan

tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

 


Pippimönster

För ett par månader sedan köpte jag en lite längre pippikofta som jag fullkomligt älskar. Mönstret är så fint och mina tre favoritfärger samlade gör det ju inte sämre! För några veckor sedan trillade jag in på en fantastiskt härlig blogg som jag började följa, nämligen Lindas Lantligas blogg. Hon har stickat både mössa, vantar och lite annat i detta fantastiska mönster som är så otroligt fina! Började sticka en mössa själv, men jag kan inte sticka så det gick inget vidare haha! Någon som vet om det går att få tag på pippimössa och pippivantar någonstans? Inte för dyra heller... Hade inte varit helt fel med ett par stickade strumpor med detta mönster. Jag som är så frusen hela tiden behöver något att värma mig med i vinter! Får försöka lära mig sticka när jag har lite tid över. Gå in på Lindas blogg och kolla på allt annat fint hon har gjort och alla hennes tips och inspirerande bilder!
Bild lånad från Lindas Lantliga

Call your girlfriend

Robyn måste vara en av de coolaste artisterna som finns och varje låt blir en hit känns det som. Älskar hennes röst och stil! En av de låtar som jag tycker om allra mest är Call your girlfriend.
Just nu pratar alla om de tre uppsalastudenterna som har gjorts sin egen tolkning av låten med hjälp av kesoburkar. Otroligt duktiga och kreativa tjejer, kul att de testar något nytt! Se klippet om du mot förmodan inte gjort det ännu.

Mistletoe

När Justin Bieber fick göra en biofilm höll jag på att skratta ihjäl mig och trodde att det var ett skämt! Har inte kunnat fatta vad det är som är så bra med honom och jag har sett några YouTube-klipp med småtjejer som skriker och gråter som galningar för att de vill träffa honom. Helt vansinnigt! MEN, idag såg och hörde jag hans Mistletoe och tyckte att den var fantastisk! Vilken härlig jullåt! Det kan nog till och med bli så att jag köper låten på Itunes. Trodde aldrig detta skulle inträffa, att jag skulle vilja köpa en Justin Bieber-låt!

Förvaring av tidningar

Jag har så otroligt många tidningar här hemma som jag inte hunnit läsa! Samma sak med Joakims alla tidningar. Tidningarna trillar in, men vi hinner inte läsa dem i takt med att de kommer till brevlådan. Jag har blivit mycket bättre på det nu, men det är många gamla nummer som inte hunnits med ännu. Nu har jag avslutat två prenumerationer i alla fall. Jag har haft lite problem med vart jag ska förvara dem tills jag hunnit läsa dem.
Ett tag hade jag dem i tidskriftssamlare, men då samlades det bara på fler och fler och jag läste dem aldrig. Sedan lade jag dem i en hög i vardagsrummet, men det var svårt att se vilka som fanns i högen och jag fick lyfta på alla varje gång. Nu har jag äntligen kommit på hur jag ska göra! Jag hittade en förvaringslåda från IKEA i källaren och staplade upp dem i den. På det sättet kan jag bläddra mellan tidningarna enkelt och ändå ha dem framme utan att de tar onödigt stor plats. Det blev perfekt!
De tidningar som står på tur att läsas är de jultidningar som jag köpt. Har bläddrat igenom dem som hastigast bara och de känns väldigt lovande allesammans! Hoppas på att ha lite tid över imorgon mellan tentaplugget och kunna njuta ordentligt av en massa inspirationstips!

Plåtburkar och askar

I fredags när jag var iväg till Myrorna i Skärholmen och på Götgatan var det två saker jag letade efter. I förra inlägget skrev jag att en av sakerna var boken Jane Eyre. Det andra blev jag förvånad själv över. Jag märkte att jag gick runt och tittade efter fina plåtburkar, något som jag aldrig tidigare gjort. När jag kom på mig själv med detta kom jag på att jag faktiskt älskar fina burkar. Plockade fram alla jag hittade här hemma så att ni får se. Tyvärr hittade jag varken boken eller några plåtburkar på min shoppingrunda :(
De till vänster fick jag av Matilda när jag fyllde år. Just nu är de fyllda med bakformar. Var så lycklig när jag hittade de rödvita! Mina två favoritfärger med vakert mönster!

Jag älskar burkar till skafferiet. Mina favoriter är helt klart Digestiveburken och Brandts skorpor-burken.

Asken till vänster är min allra nyaste och även min finaste! Just nu är den fylld med stearinljus så att jag lätt kan sätta nya i stakarna när de gamla brunnit ner. Jag älskar att den ser gammal ut och att den är vit på locket med en ängel. Helt underbar!

Och slutligen, mina teburkar! De nya jag köpt med rosorna är nya favoriter! Ser ut som många burkar, men jag har många teer kvar i påsar som är så jobbigt att ta ur så jag får försöka hitta fler fina burkar!

Jane Eyre

Igår kväll träffade jag Matilda och Emma för ett biobesök. Vi har pratat ett tag om att se Jane Eyre och nu blev det äntligen av! Jag har länge velat läsa boken, och efter igår längtar jag ännu mer efter det. Har varit inne på två Myrorna idag för att hitta den, men den fanns inte där. Jag får helt enkelt vänta lite och önska mig den i julklapp eller något.
För er som hört namnet, men inte vet vad filmen/boken handlar om, så är det lite kort att Jane Eyre blev ivägskickad till en skola för färäldralösa barn när hon var liten eftersom hennes faster inte ville ta hand om henne. Där får hon lära sig att hon är en lögnare och en dålig människa som ska straffas med aga, men hon får också en bra utbildning som hon får användning av senare i livet. Hon flyttar till Thornfield där hon får jobb som guvernant hos Mr Rochester. Hennes kärlek till honom växer tidigt fram, men det finns många hinder emellan dem.
Jag fastnade verkligen för filmen och Mia Wasikowska, som spelar Jane Eyre, kändes verklig klockren för rollen. Även om filmen är helt ny, så får man känslan av att den är gammal. Både miljöerna, kläderna och språket känns helt rätt. Detta är en film som jag inte hade så höga förväntningar på, men jag tyckte verkligen om den och kan absolut tänka mig att se den igen! Skulle gärna vilja se den tidigare versionen som gjordes till en mini-serie och som sagt, även läsa boken!

Höstmys

Jag är så otroligt trött hela tiden just nu! Försover mig på morgonen, sover någon timme mitt på dagen och somnar i soffan tidigt på kvällen. Måste vara det hemska höstvädret som gör mig sådan här! Jag ska inte klaga, jag tror verkligen att jag behöver ta igen alla dess timmars sömn sedan mina fyra år med sömnproblem så jag tänker inte klaga.
Jag tror många ser hösten som en tid med bara regn och rusk och att man blir nedstämd av det. För mig har det de senaste åren snarare blivit en tid för lugn. När jag stiger upp på morgonen och det fortfarande är mörkt ute blir jag helt lycklig. Jag går runt och tänder levande ljus och sätter mig i soffan med min frukost och en bra bok och bara njuter ett tag innan jag åker iväg till skolan eller jobbet. Jag bryr mig inte heller om att det nästan är mörkt när jag kommer hem igen. Då tänder jag bara ljusen igen, eller kanske till och med brasan, och sätter mig ner och kopplar av. Det är helt fantastiskt och något jag är i stort behov av. På våren och sommaren vill man bara vara ute och göra så mycket som möjligt för att ta vara på vår varma del av året, och julen blir ofta stressig, även om man så gärna bara vill koppla av. Nej, hösten behövs och den är underbar!
Rotade i skåpen i helgen och hittade en massa saker att göra detta fina ljusarrangemang med. Det lyser på mitt vardagsrumsbord varje morgon och varje kväll just nu. Jag verkligen älskar levande ljus!

Svinalängorna

Jag läste precis ut Svinalängorna av Susanna Alakoski, som är månadens bok på bokcirkelonline. Vilken fantastisk bok! Jag förstår inte att jag har väntat så här länge med att läsa den. När filmen kom såg jag den två gånger på bio, men egentligen var jag inte så förtjust i den, vilket nog mest berodde på att jag inte var beredd på att den skulle vara så mörk. Det var jag fullt beredd på nu när jag läste boken.

 

Därför blev jag så förvånad över hur mycket jag ändå skrattade de första hundra sidorna. Leenas nyfikenhet och vilja att lära sig nya ord och begrepp är fascinerande, även om det inte är ord som ett barn borde lära sig. Språket som Alakoski använder är väldigt levande och fängslande tycker jag och jag tyckte att samtidigt som Leena blir äldre i boken, så förändras också språket därefter på ett diskret men trovärdigt sätt.

Efter dessa hundra första sidorna är det som att få en käftsmäll! På en gång kastas man som läsare in bland alkoholism och misshandel och hur detta kan förstöra en hel familj. Föräldrarna som inte längre kan ta ansvar och som bråkar som aldrig förr, och barnen som blir lidande och reagerar på olika sätt. Sakari som slutar prata, Markku som börjar skolka och röka, och Leena som bara vill komma undan allting, men som ändå är rädd för att lämna sin mamma och syskon och som istället måste vara föräldern i familjen som tar hand om allt och alla.

 

Med tanke på allt som händer så är Leena en riktig kämpe och som istället för att själv trilla in i dåliga mönster, som man märker att Markku gör, istället tar avstånd totalt och försöker drömma sig bort mot en bättre framtid. Hon är den som kontaktar myndigheterna gång på gång, som inte gör någonting förrän det nästan är försent. Det är svårt att kunna se att det någon gång skulle kunna bli en ljusare framtid för familjen. Kortare perioder visst, men inte i längden.

 

Jag ger faktiskt boken en mycket stark 4:a av 5. Språket är verkligen fantastiskt och det var längesedan jag blev så upprörd och berörd av en bok. Det har Alakoski verkligen lyckats med!


Rabarbersaft

Vet ni vad jag gjorde i torsdags kväll? Jo, rabarbersaft! I augusti klippte jag ner alla mina rabarber och gjorde 6-7 liter saft av dem för att de inte skulle bli förstörda. Trodde absolut inte att de skulle växa upp igen. Men det gjorde det! Hade fullt med rabarber i trädgården nu igen och när jag en morgon fick skrapa rutorna på bilen bestämde jag mig för att rädda dem innan det var för sent. De gick inte att hacka och frysa in för att ha till paj och liknande, men de gick jättebra att göra saft på. Det blev lika gott som vanligt och nu har jag ytterligare 3,5 liter saft i frysen!
Så här gör jag min rabarbersaft:
1. Skiva rabarber och citron, gärna 8 liter totalt. Jag brukar ha i 3-4 citroner.
2. Koka upp vatten och häll över rabarberna så att det täcker + lite extra.
Tillsätt ett paket vinsyra och låt stå i 24 h. Rör om ibland.
3. Sila först en gång i durkslag för att få bort alla stora bitar. Sila sedan en gång genom en saftsil. Tillsätt 7-8 dl socker per liter saft. Rör om ibland till allt socker har lösts upp (cirka 2 timmar).
4. Jag tillsätter inget konserveringsämne i min saft, vilket man kan göra för att förvara saften i fina flaskor. Men denna gången fyllde jag bara en massa burkar och satte in dem i frysen. Det är så underbart att hitta en burk med somrig saft på vintern och plocka fram den och njuta.

Bok.nu vs. Boktipset.se

Som ni säkert vet och förstår älskar jag att läsa! Något som ni däremot kanske inte vet om mig är att jag älskar ordning och att föra listor. Jag har många, många exceldokument om filmer, böcker och allt annat för att jag ska hålla lite koll och för att jag tycker att det är så otroligt roligt! I ett par års tid har jag också fört läsdagbok där jag skriver upp vad jag läser, när och vad jag tycker. Men, ofta sitter jag vid datorn och läser någon artikel eller blogg om olika boktips som jag vill läsa framöver och då behöver jag skriva ner detta någonstans för att komma ihåg det. Då finns det lättare sätt än att själv skriva ner.
Jag hittade sidorna Bok.nu och Boktipset.se för 2-3 år sedan och vilken hjälp de har varit! Så fort jag läst ut en bok sätter jag in betyget där och har listor för varje år. På Bok.nu har jag även en lista med alla böcker jag har hemma i bokhyllan som inte är lästa och en lista med böcker jag har hört om som jag vill läsa, men som jag inte har ännu. Jag antar att de flesta bara är med på en av sidorna, men jag hade svårt att bestämma mig så det råkade bli båda och nu uppdaterar jag båda. Men, det finns för- och nackdelar med båda sidorna. Tänkte tipsa er om sidorna här. Gå gärna med och spana på vad jag läser och vilka betyg jag satt på böckerna.
+ En enkel sida att använda
+ Böckerna man läst är enkla att överblicka och det är enkelt att se vilka böcker som fått vilket betyg
+ Det är enkelt att göra listor och de är alla samlade och visar tydligt vilken böcker som finns i var och en av listorna
- Saknar flera nya böcker. Känns inte som om sidan uppdateras längre
- Den visar samma förslag på böcker som den tror jag kommer gilla hela tiden. Önskar att jag kunde trycka bort böcker jag inte är intresserad av alls.
+ Är duktiga på att uppdatera sidan och har även nya böcker
+ Var och en har en miniblogg på sidan
+ Har tävlingar, filmvisningar, skriver om nyheter, har bra forum och grupper. Mer uppdaterad sida helt enkelt!
- Svårt att överblicka vilka böcker man läst
- Listorna är svåra att överblicka
- Hela sidan ger ett mer stelt intryck
Jag använder nog egentligen de två sidorna på olika sätt. Jag sätter betyg på lästa böcker på båda sidorna, men det är på Bok.nu jag gör mer listor. Boktipset går jag in på när jag har hittat någon ny bok jag vill läsa, som Bok.nu inte har i sitt system för att lägga till på "vill läsa" listan. Jag kollar även forum och nyheter på Boktipset som inte Bok.nu har någonting av. Om jag bara skulle välja en av dessa sidor skulle det faktiskt bli Bok.nu, även om de inte har alla nya böcker. Sidan ger ett bättre helhetsintryck och känns trevligare.

En dag

I somras läste jag boken En dag av David Nicholls. Ni kan hitta det jag skrev om den här. I fredags hade filmen premiär, men redan i torsdags var jag ute vid Heron City med Emma och gick på bioklubbens förhandsvisning av filmen. Förväntningarna var inte speciellt höga eftersom, trots att jag gillar boken, kände att de delar jag tyckte mindre om i boken, antagligen kommer vara ännu mer irriterande på film. Det jag tänker på då, för er som läst boken, är alla dessa korta sekvenser av all handling. Åren hoppar framåt i rasande tempo och det är svårt att hänga med.
Emma och Dexter träffas första gången den 15 juli 1988 när de tar examen, och efter detta får vi se vad som händer i både Dexters och Emmas liv varje år just den 15 juli. Det blev precis som jag föreställt mig det, det var lite för hoppigt i början av filmen och det var svårt att hänga med. Både jag och Emma var glada att vi hunnit läsa boken innan, för annars hade det nog varit ännu svårare att förstå varför de gör som de gör. I boken kom man in i formen efter ett tag, och det kändes som om det var samma sak med filmen. Den blev bättre och bättre.
Det jag tyckte de hade gjort väldigt bra var att de följt boken så pass mycket och det var inte många scener jag saknade. När jag läser en bok ser jag alltid karaktärerna framför mig och jag tyckte att Anne Hathaway passade bra som Emma. Jim Sturgess passade bra som Dexter vissa år, i andra hade jag föreställt mig honom annorlunda. Ett par andra av skådespelarna var klockrena som sina karaktärer enligt hur jag tänkt mig dem och andra passade inte alls.
Det fanns två sekvenser av filmen som berörde både mig och de andra i salongen extra mycket. Den första var när Dexter var hemma på besök hos sin cancersjuka mamma och hon satt med en sjal runt huvudet och var för svag för att gå så att han bar henne upp till sängen. Från alla håll hörde man snyftnigar och jag tror att många kanske känner igen den där sekvensen från sina egna liv. Hemska sjukdom! Den andra sekvensen har koppling till denna och det är när Dexters pappa säger att det är nog lättare " om man försöker leva sitt liv som om hon fortfarande fanns här". Jag ska försöka komma ihåg den meningen till mitt egna liv...
Jag har tänkt mycket på filmen sen jag såg den i torsdags och det känns som att den växer. Jag har sett trailen ett par gånger efteråt och det jag hade lite svårt för i torsdag har jag nu kunnat acceptera och se att det var bra att de gjorde som de gjorde. Men boken är en aning bättre och eftersom jag gav den en fyra så får filmen en trea. Dock en mycket stark sådan.

Red Hot Chili Peppers

Igår kväll var jag och Matilda i Globen och tittade på Red Hot Chili Peppers. Fantastisk bra konsert! Förbandet, Femi Kuti, tyckte jag däremot inte om alls! Visst, de hade ett skönt gung ibland men låtarna var alldeles för långa och stirriga för mig. Var så skönt för huvudet när de var klara!
Bild från Globens hemsida inför konserten
Jag har inte lyssnat på RHCP på flera, flera år. När deras album Californiacation släpptes 1999 lyssnade jag på det väldigt mycket! Matilda hade skivan så antingen lyssnade vi på den hemma hos henne eller så lånade jag skivan för att kunna lyssna lite extra. 2003 köpte jag deras Greatest Hits, men efter det har jag inte lyssnat på dem alls! Vilket misstag! De är otroligt duktiga och jag fullkomligt älskar Anthony Kiedis röst! Kommer plocka fram skivan ur CD-hyllan nu och den kommer gå varm här hemma!
Vi satt högt upp och tydligen får man inte ha med sig stora kameror så jag fick lämna in den i förvaringen och bara fota med mobilen. Blev inte så bra bilder men jag bjuer på denna ändå.
Tycker det är otroligt mäktigt när man ser så stora band, och speciellt när man började lyssna på dem för så många år sedan! Hela Globen var så gott som fullsatt och stämningen var fantastisk! Det är helt otroligt att de spelat ihop i 28 år nu! De hade alltså redan spelat ihop i 3 år när jag föddes. Helt galet! De har allesammans en otrolig enerig på scenen och ändå skiljer det bara 1 år på dem och min pappa. Ändå har de levt väldigt hårda liv! Jag hoppas att de fortsätter ett tag till för jag hade inte sagt nej till att se dem live igen!

Julswappen

Varning för juligt inlägg. Fram tills jag var 13 år gammal och farmor dog hade jag och min lillebror varsin julkalender med ett paket varje dag fram till julafton. Varje jul köpte mamma och farmor hälften av julklapparna var och hängde upp på tavlan. Varje kväll innan jag gick och lade mig var jag framme och klämde och skakade på nästa dags paket för att försöka lista ut vad det kunde vara. Vissa kvällar gjorde jag till och med ett litet hål i pappret för att kanske kunna se något. På morgonen var det inte svårt att komma upp. Både jag och min bror flög upp kl 7 för att hinna öppna våra paket innan det var dags att sätta sig framför tv:n och titta på dagens avsnitt av julkalendern. Jag älskade verkligen dessa små paket som innehöll suddigummi, pennor, strumpor, glasdjur som jag samlade på, bokmärken eller brevpapper. När farmor dog alldeles för tidigt hade mamma inte tid och ork till att köpa paketen själv och tyckte då också att vi var för gamla för att fortsätta få paketen. Jag höll inte med om det!
Julkalendern jag gjorde till min pojkvän för tre år sedan
Ett par år senare plockade jag fram min gamla kalender och hängde upp den på väggen i sovrummet i min och Jockes första gemensamma lägenhet. En kväll när han kom hem från jobbet var hela tavlan fylld med julklappar till honom som han skulle få öppna en av varje dag fram till julafton. Han verkade inte vara van vid den traditionen och hade för mycket att tänka på då så på morgonen satt jag uppe för att han skulle öppna dagens paket, men han gick upp och åkte till jobbet. När han kom hem brydde han sig inte heller om paketen så jag fick tjata för att han skulle öppna dem. Tyckte att han var väldigt tråkig som inte brydde sig då så nästa år blev det ingen kalender till honom och har inte blivit det sedan dess.
Nu är det så att jag har hittat en blogg där det finns fler kalendergillande personer som jag själv och min lycka är total! Jag har nu anmält mig till Julswappen och kommer i början av november få en av alla de andra anmälda som jag ska köpa 24 paket till och skicka iväg och någon annan som jag inte känner ska köpa till mig. Man ska handla för totalt 440:- och får komma på vad man kan köpa genom att lära känna personen via den personens blogg. Så om du har en blogg och älskar paketkalendrar så gå in på Julswappen och anmäl dig! Det finns bara 10 platser kvar så tveka inte!

VeckoRevyn #21

Är flera nummer av Veckorevyn som jag har liggandes här hemma nu och inte hunnit läsa. I veckan kommer nästa nummer och jag har i alla fall precis hunnit med det senaste. Måste säga att jag älskar sidan "Fråga sierskan". Tror verkligen på sådant och skulle gärna skicka in en fråga, men vill verkligen ha den rätta frågan så det får vänta lite tills jag har kommit på den. Någon jag inte tycker lika mycket om är modesidorna. Nu i höst tycker jag att det är så otroligt konstiga kläder de har och jag ser inget jag gillar på bilderna. Det är skillnad i affärerna där jag gärna hade gått lös om inte plånboken hade skrikit just nu. Modesidorna bläddrar jag därför snabbt förbi just nu.
Tidningens tre höjdpunkter:
- Veckorevyn hyllar brösten i samband med Rosa bandet
- R.I.P. Amy Winehouse
- Kitty Jutbring hjälper dig med dina tjejkompisproblem

Rättviks marknad

Ny vecka igen. Tycker att den här helgen har gått alldeles för fort... Antagligen beror det på att jag var iväg hela lördagen så det var bara söndagen som jag kunde strosa runt här hemma. I lördags var jag nämligen och hämtade Emma tidigt på morgonen och sen körde vi hela vägen upp till Rättvik för att gå på marknad. En trevlig liten roadtrip! Har aldrig besökt marknaden tidigare, men visste att den var stor och att många människor besökte den. Det jag inte visste var att den var så stor! Vi gick och gick i över 4 timmar och hann ändå inte se allt. Det var helt otroligt! Jag älskar marknader. Stämningen, lukterna, sorlet från alla glada människor. Det är underbart!
Var ett stånd som sålde otroligt fina plåtar. Köpte denna almanacka som jag är otroligt nöjd med. Så vacker!
Det är mycket handverkare på marknaden och jag skulle gärna köpt hur mycket som helst, men tyvärr sa plånboken nej. Det blev ett par alpacastrumpor eftersom jag alltid fryser så kan jag värma mig med dem i höst och vinter. Köpte även den otroligt vackra almanackan på bilden. Så nöjd med mitt köp! Under tiden jag stod och väntade på att få en kartong att bära den i kom det två andra och ville köpa den, men den var den sista så jag hade verkligen tur att jag var så snabb!
Snart stänger marknaden och alla människor har bara försvunnit från gatorna.

Innan vi lämnade Rättvik var vi tvungna att gå ut på den över 600 m långa bryggan som vi båda varit ute på när vi var små. Det är otroligt fint i Rättvik och från den lilla ön, som man byggt upp i slutet av bryggan ser man den lilla staden fantastiskt bra!
På väg tillbaka till bilen för att åka hem till Stockholm igen gick vi förbi en butik som heter Furutorp. Kände att jag var tvungen att gå in där och Emma var snäll och stod utanför med Ninja. Så fort jag steg in i butiken var jag helt kär! Det fanns så otroligt mycket fint till ganska vettiga priser och jag ville köpa med mig allting hem. Om inte Emma och Ninja stått utanför hade jag kunnat gå runt där inne hur länge som helst! Framåt våren när jag börjat jobba helt och hållet och har lite mer pengar så ska jag åka dit och köpa en massa grejer hem hit för att piffa upp det lite. Jag måste tillbaka till den butiken!
Hade en otroligt härlig dag trots kylan! Tack snälla Emma att du följde med mig!

Hemstilat#1

Förra fredagen när jag gick hem från jobbet svängde jag inom Pressbyrån vid Slussen och köpte den nya tidningen Hemstilat som precis kommit ut med sitt första nummer. Nu har jag äntligen hunnit läsa klart tidningen. Måste säga att den inte riktigt var som jag hade förväntat mig. Den handlar om att sätta sin personliga stil och ger tips på hur man kan fixa till hemma. Jag tycker att det är kul att fixa när det gäller småsaker, men jag tycker att det var lite väl stora projekt i tidningen. Om det inte var det var det sådant som inte alls passade min smak tyvärr. Det fanns ändå en del sidor som jag gillade så det kan hända att jag köper även nästa nummer för att se hur det är.
Tidningens tre höjdpunkter:
- 39 sätt att fixa en unik vägg (Intressant hur man kan designa sin egen tapet)
- 33 coola och smarta webbutiker
- Kreativ stil med retrokänsla

Julkalendrar

Om det är något som jag fullkomligt älskar så är det julkalendrar. Det har varit många dåliga de senaste åren, men de som är bra är riktigt bra! Minst en gång i veckan startar jag någon av mina kalendrar och har dem på i bakgrunden under tiden jag sitter vid datorn, städar eller försöker sova. Jag har inte så många på dvd ännu så nu börjar jag bli lite trött på dem jag har, men bara lite.
De jag har på dvd är:
- Sunes jul
- Mysteriet på Greveholm
- Jul i Kaparnaum
- Pelle Svanslös
- Håkan Bråkan
- En decemberdröm
Bestämde mig därför för att beställa en av mina favoriter för att ha något nytt att titta på: Trolltider! Och idag när jag kom hem från jobbet hittade jag den alla redan i postlådan! Nu har jag precis startat igång den och tänkte koka mig en kopp te och se några avsnitt.

Loppisfynd i Dalarna

Besökte två loppisar när vi var uppe i Dalarna i helgen och gjorde ett par fynd!
En kruka och ett fat med samma vackra juliga motiv för 19:-


En vacker glasskål på fötter 30:-


6 st skedar i nysilver för 30:-. När jag putsat upp dem kommer de bli så vackra så!

Har planer för var och ett av mina fynd, men vad det blir får ni se senare!

Rött

Har ju glömt att berätta om teatern jag var på för ca 2 veckor sedan. Min kompis Emma hörde av sig dagen innan och undrade om jag ville se Rött med Albin Flinkas och Etienne Glaser på Liljevalchs konsthall. Det skulle vara sista föreställningen och Emma tycker väldigt mycket om Flinkas och ville se den så självklart följde jag med, utan att veta någonting om pjäsen.
Pjäsen utspelar sig på slutet av 50-talet i målaren Mark Rothkos ateljé där den nya assistenten Ken precis har börjat jobba. Ken målar själv och har stor respekt för Rothko och lyssnar på allt han säger. Rothko har fått en beställning från en fin restaurang om att göra ett par tavlor dit. Rothko vet vad han vill och tycker och är väldigt öppen med det, något som Ken får svårt att acceptera ju längre tiden går. Ska han våga säga vad han själv tycker, och ska han våga visa sin egen tavla för Rothko?
Bild från Statsteaterns hemsida
Jag tycker att det är en fantastisk upplevelse att gå på teater och att biljetterna på Stadsteatern kostar mindre än de flesta biobiljetter gör det ännu bättre. Denna pjäs var som sagt inne på Liljevalch konsthall, vilket gjorde den väldigt speciell. Jag tycker det var en bra plats att ha det på, men många klagade på att ekot gjorde att de inte hörde något. De satt i och för sig längre bak än vad vi gjorde och var 30-40 år äldre än oss. Det var bara två skådespelare i pjäsen och de var otroligt duktiga! Själva pjäsen var sådär. Den första halvan var otroligt seg så jag höll på att somna, men sen tog den sig mot slutet och fick fram många bra poänger som var tänkvärda!

ToppHälsa #11

Det är kul med tidningar som bjuder på pepp, recept på nyttig mat och annat bra för kropp och själ. Detta nummer var fullt med intressanta artiklar. Intervjun med Arja Saijonmaa var väldigt intressant,  hon är en häftig kvinna! (Det är något som jag aldrig trodde att jag skulle säga för några år sedan...) Även om jag tycker att denna tidning är bra, bättre än Iform faktiskt, så har jag nu sagt upp båda dessa prenumerationer. Detta beror på att jag tröttnat på dem en aning och känner att det finns andra tidningar som jag vill prenumerera på ett tag nu. Kan mycket väl tänka mig att starta prenumerationen igen om ett tag.
Tidningens tre höjdpunkter:
* 7 Lycko-tips: Hitta glädjen-varje dag
* Nå målvikten och håll den (Intressant att läsa, eftersom en tjej kört Itrim, som jag själv kör just nu. Kul att läsa om andras erfarenheter och upplevelser)
* Fredagsmys med nyttigare alternativ. Flera goda recept!

En shopaholic i väntans tider

För ett par veckor sedan läste jag ut den senaste boken i Shopaholic-serien. Denna gång väntar Rebecca och Luke tillökning och det bästa botemedlet mot illamående är naturligtvis...shopping! Allt måste vara perfekt: Barnvagnen, alla prylar som barnet behöver, sjukhuset, barnmorskan. Ja allt! När Luke till slut går med på att byta familjeläkaren mot en barnmorska som kan förlösa barnet med lotus och bad, trodde Rebecca att allt var bra. Inte var hon beredd på att den nya barnmorskan skulle visa sig vara Lukes före detta flickvän. Och inte heller att denna försöker lägga vantarna på Luke igen mitt framför ögonen på Rebecca. Det blir kaos som vanligt för denna Shopaholic!
Jag har älskat alla dessa böcker och denna var faktiskt en av de bästa! Jag älskar hennes kreativitet och naivitet, hennes värme och hennes kärlek till vänner, Luke och shoppingen. Härligt underhållande bok!

Hockeymatch

I måndags fyllde min pappa 50 år och i minst 5 år har han pratat om att han vill fira sin dag uppe i Dalarna och se en match i Leksands ”nya” ishall. Därför hyrde han en stuga åt hela familjen på Sollerön, som vi alltid besökte när vi var små, denna helg. I söndags var vi på plats i ishallen och såg matchen mellan Leksand och Tingsryd. Alltid när man är på hockeymatch rycks man in i stämningen vilket jag tycker är underbart! Det är riktigt skoj att se matcher på riktigt, men ishockey kan jag inte se på tv. Då är fotboll bättre.

Men i alla fall, vi var på matchen och den var riktigt bra tycker jag, fast de bara spelar i Allsvenskan. Det var gott om målchanser och det var rätt bra med fart flera stunder, även om det gjordes många pinsamma småmissar. De snubblade utan orsak, de missade pucken fullständigt osv. När målet kom in höjdes stämningen än mer och det är riktigt härligt. Leksand har en grymt härlig hejaklack som höll igång hela matchen!

 

Det enda jag inte gillar med hockey är att vuxna killar ska på varandra och slåss. Vad är meningen med det?! Det är fullt med barn på matcherna och de ser sina största idoler stå och slå med nävarna på motståndaren. Vad ger det för signaler?! Det var några småkillar i 10 års ålder som stod vid staketet där vi satt och så fort de började slåss på isen skrek barnen ”fajt, fajt, fajt” och slog i staketet. Det är inte okej tycker jag! Ta ert ansvar och var bra förebilder för killarna som ser upp till er! Om ni vill slåss kanske ni ska byta till boxning istället. Det borde bli utvisning för dem som slåss tycker jag…

På tal om barnen. De stod nere vid gången där spelarna kom ut från isen mellan uppvärmningen och matchen och barnen räckte fram händerna för att ”high-five”:a spelarna. Alla spelarna räckte upp händerna till dem när de gick ut och ni skulle sett barnens lyckliga ansikten! Två av spelarna kollade ner i backen och bara tryckte sig förbi barnens utsträckta armar. Både när de gick av och på isen. Den ena spelaren slog ändå rekord tycker jag. När matchen var slut åkte spelarna fram till hejaklacken, slog klubborna i isen och tackade sina fans. Inte han. Han åkte runt, runt i en ring bakom de andra. Sedan åkte han iväg för att få en bukett blommor. På vägen ut var denna spelare ensam kvar på isen och alla ropade ”vi vill se ... dansa” om och om igen. Man kanske inte kan begära att han ska börja dansa på isen med blommor i handen, men han åkte av isen utan att så mycket titta upp på sina fans eller göra någon form av hälsning. Tidigare på kvällen hade hejaklacken en ramsa som gick något i stil med ”vi är Leksands IF”. Inte ni är, utan VI är. Det skulle nog denna spelare behöva lyssna lite extra till och komma ner på jorden en aning. Även om han tydligen är sjukt duktig så vet man inte vad som kommer hända härnäst och det finns ingen mening med att uppföra sig på det sättet.

 

Nä, nu blev det lite hockeyprat och irritation, men jag behövde få ur mig dessa känslor!


Läst 3:e kvartalet 2011

Så, nu har jag fått med alla tidigare rapporter jag gjort, så nu kan jag fortsätta på den nya. Mitt nyårslöfte är att läsa minst 26 böcker om året, alltså 6,5 böcker per kvartal. Även om det känns som om jag läst alldeles för lite de senaste månaderna har jag ändå nått upp till mitt mål! Ser också att jag läst färre ungdomsböcker och böcker på engelska detta kvartal. Det är kul med lite variation!
Läst tredje kvartalet 2011:

290711 David Nicholls - En dag

050811 Maggie Stiefvater - Frost
180811 Sara Gruen - Water for elephants: Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
240811 Sofi Fahrman - Elsas värld
070911 Josefine Adolfsson - Kårnulf was here
120911 Sophie Kinsella - En shopaholic i väntans tider
280911 Carolina Gynning - Egowoman

Totalt läst: 7
Antal sidor: ca 2300

Antal böcker på engelska: 0
Antal novellsamlingar: 0
Antal ungdomsböcker: 1
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 0
Antal deckare: 0
Antal skräck: 0
Antal tyngre böcker: 0
Antal "klassiker": 0
Antal böcker med övernaturliga inslag: 1

Författarnationaliteter: Canada 1, England 2, Sverige 3, USA 1

Kvartalets bästa: Water for Elephants måste det ha varit. Fantastisk bok!
Kvartalets sämsta: Kårnulf was here var inte i min smak alls!
Kvartalets överraskning: En dag. Hade längtat efter att läsa den länge, men hade svårt att komma in i den. När jag väl gjorde det kunde jag inte släppa den alls.
Kvartalets besvikelse: Frost var helt okej, men inte alls som jag förväntat mig.
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: En flicka kom till Bagdad av Agatha Christie och Egoboost av Isabella Löwengrip

Läst 2:a kvartalet 2011

Dags för en rapport om vad jag hunnit läsa de senaste tre månaderna. Är några dagar kvar av juni, men nu kommer jag nog inte hinna bli klar med någon mer så får passa på att dela med mig av den här nu innan jag åker iväg till jobbet. Som jag skrev förra gången så hittade jag den på Pocketlovers blogg och tyckte den var otroligt rolig.
Läst andra kvartalet 2011:

080411 Kazuo Ishiguro - Never let me go

190511 Roald Dahl - Matilda

220511 Lauren Kate - Fallen

060611 Markus Zusak - Boktjuven

080611 Stephenie Meyer - Om jag kunde drömma

120611 Stephenie Meyer - När jag hör din röst

190611 Stephenie Meyer - Ljudet av ditt hjärta

250611 Stephenie Meyer - Så länge vi båda andas

220611 Elizabeth Gilbert - Lyckan, kärleken och meningen med livet

Totalt läst: 9
Antal sidor: ca 3900

Antal böcker på engelska: 3
Antal novellsamlingar: 0
Antal ungdomsböcker: 6
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 1
Antal deckare: 0
Antal skräck: 0
Antal tyngre böcker: 1
Antal "klassiker": 1
Antal böcker med övernaturliga inslag: 5

Författarnationaliteter: Australien 1, England 1, Norge 1, USA 6

Kvartalets bästa: Twilight-serien, alltid lika bra, men Boktjuven var också fantastisk och värd en 5:a
Kvartalets sämsta: Lyckan, kärleken och meningen med livet, mycket besviken på den boken, men bara för att jag var i fel målgrupp. Tror att jag hade tyckt om den om jag var äldre.
Kvartalets överraskning: Boktjuven. Är otroligt trött på böcker och filmer om andra världskriget men det här kändes ändå som något nytt och jag var helt tagen bara någon sida in i boken.
Kvartalets besvikelse: Lyckan, kärleken och meningen med livet. Hade verkligen trott att det var en bok som jag skulle tycka om, men som sagt så tror jag att målgruppen är äldre än jag själv.
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: En dag av David Nicholls

Läst 1:a kvartalet 2011

Trillade över en blogg för några dagar sedan, Pocketlover hette den. Jag som älskar att läsa tycker alltid att det är kul med lite bokbloggar där man kan få lite tips. Hur som helst så hittade jag en rolig kvartalsrapport om vad hon hittills har läst i år. Denna har hon i sin tur hittat hos Bokbabbel. Tyckte att det var en rolig idé så tänkte göra min egen kvartalsrapport. Dels kanske ni får lite boktips, och dels kan ni ju följa mig för att se om jag kommer klara mitt stående nyårslöfte!

Läst första kvartalet 2011:
Sara Kadefors - Borta bäst
Becca Fitzpatrick - Hush, hush
Richelle Mead - Blood Promise
Richelle Mead - Spirit Bound
Richelle Mead - Last sacrifice

Totalt läst: 5
Antal sidor: ca 2300

Antal böcker på engelska: 4
Antal novellsamlingar: 0
Antal ungdomsböcker: 4
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 0
Antal deckare: 0
Antal skräck: 0
Antal tyngre böcker: 0
Antal "klassiker": 0
Antal böcker med övernaturliga inslag: 4

Författarnationaliteter: svenskt 1, amerikanskt 4

Kvartalets bästa: Blood Promise, fjärde boken i Vampire Academy-serien
Kvartalets sämsta: Borta bäst
Kvartalets överraskning: De vändningar som skedde i Vampire Academy från den fjärde boken och framåt
Kvartalets besvikelse: Att Borta bäst, som fått så bra betyg var en bok som jag bara ville sluta läsa
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: Never let me go av Kazuo Ishiguro

Läst 2010

Förra året tog jag mig igenom följande böcker:
010110 Stephen Donalsson - Furst Nids förbannelse
030110 Denise Rudberg - Tillsammans
040110 Denise Rudberg - Tillsammans - andra boken
050110 Paulo Coelho - Veronika bestämmer sig för att dö
180110 Stephenie Meyer - Genom dina ögon
240110 Stephenie Meyer - Twilight
040210 Stephenie Meyer - New Moon
110210 Stephenie Meyer - Eclipse
250210 Stephenie Meyer - Breaking dawn
140310 Stieg Larsson - Män som hatar kvinnor
050410 Dennis Lehane - Patient 67
200510 Jens Lapidus - Snabba cash
130610 Stephenie Meyer - Bree Tanners andra liv
140610 Denise Rudberg - Tillsammans - tredje boken
270610 Sofi Fahrman - Elsas mode
090710 Caroline Engvall - 14 år till salu
190710 Richelle Mead - Vampire academy
210710 Charlotte Roche - Våtmarker
260710 Richelle Mead - Frostbite
040810 Richelle Mead - Shadowkiss
070810 P.C. Cast & Kristin Cast - Vampyrens märke
150810 P.C. Cast & Kristin Cast - Sveket
150910 Charlaine Harris - Dead until dark
091110 Marc Levy - Just like heaven
251110 Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
261210 Carlos Ruiz Zafón - Vindens skugga

Antal lästa: 26
Antal sidor: ca 9750

Antal böcker på engelska: 9
Antal ungdomsböcker: 14
Antal novellsamlingar:
0
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 1
Antal deckare: 2
Antal skräck: 2
Antal tyngre böcker: 4
Antal "klassiker": 0
Antal böcker med övernaturliga inslag: 14

Författarnationaliteter: Sverige 8, USA 14, Brasilien 1, Tyskland 1, Frankrike 1, Spanien 1

Årets bästa: Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Årets sämsta: Furst Nids förbannelse av Stephen Donaldson som är den första i serien omThomas Covernant
Årets överraskning: Våtmarker av Charlotte Roche. Vilken äckelbok, men ändå att man måste läsa den!
Årets besvikelse: Även där Furst Nids förbannelse. Joakim hade länge pratat om att det var hans favoritböcker men jag tyckte den första var det sämsta jag läst och ville inte ens läsa de andra i serien.

Läst 2009

Dessa böcker läste jag under 2009. De står i den ordningen jag läste dem med den första överst.

Stephenie Meyer - Om jag kunde drömma
Stephenie Meyer - När jag hör din röst
Stephenie Meyer - Ljudet av ditt hjärta
Stephenie Meyer - Så länge vi båda andas
Paul Auster - Stad av glas
Cora Sandel - Alberte
Franz Kafka - Förvandlingen
Theodor Kallifatides - Utlänningar
Chris Anderson - Long Tail
Philip Pullman - Bärnstenskikaren
Khaled Hosseini - Flyga drake
Martin Svensson - Mitt namn är Elton Svensson
Magdalena Graaf - Det ska bli ett sant nöje att döda dig
Linda Skugge - Ett tal till min systers bröllop
Carolina Gynning - Ego Girl
Sophie Kinsella - En shopaholics bekännelser
Marian Keyes - Sista chansen
John Ayvide Lindqvist - Människohamn
John Ayvide Lindqvist - Låt den rätte komma in
Sophie Kinsella - En shopaholic i New York
Sophie Kinsella - En shopaholic säger ja
Sophie Kinsella - En shopaholic får en syster
Paul Auster - New York-triologin
Paulo Coelho - Brida
Paulo Coelho - Zahiren
Jo Nesbø - Frälsaren

Antal lästa: 26
Antal sidor: ca 9300

Antal böcker på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 5
Antal novellsamlingar:
1
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 3
Antal deckare: 1
Antal skräck: 2
Antal tyngre böcker: 9
Antal "klassiker": 4
Antal böcker med övernaturliga inslag: 8
Författarnationaliteter: Sverige 6, England 6, USA 6 , Norge 2, 
Brasilien 2,
Tjeckien
1, Grekland 1, Afghanistan 1, Irland 1,
Årets bästa: Stephenie Meyers Twilight-serien, som jag fastnade fullständigt för! Läst många gånger efter det också...
Årets sämsta: Delas mellan Linda Skugges Ett tal till min systers bröllop och Cora Sandels Alberte. Trodde aldrig de skulle ta slut!
Årets överraskning: Magdalena Graafs Det ska bli ett sant nöje att döda dig. Kunde inte lägga den ifrån mig och blev riktigt berörd. Har HELT ändrat uppfattning om denna otroligt starka kvinna efter att ha läst denna boken.
Årets besvikelse: New York-triologin av Paul Auster. Verkligen älskar Stad av glas som jag läste tidigt under året, men när jag sedan läste hela triologin längre fram blev jag besviken att de andra två delarna inte kom upp i nivå med Stad av glas.

Läst 2008

Inlägg hämtat från min andra blogg för att samla allt på ett ställe. Kommer nämligen med Q3 rapporten för min läsning detta år strax.

 

År 2008 började jag skriva ner vilka böcker jag har läst. Det året läste jag litteraturhistoria på lärarprogrammet i Linköping så det blev många klassiker det året. Tänkte nu i ett par inlägg presentera vad jag läst fram till idag. Dels för mig själv att ha den nerskrivet här i bloggen och dels för er för att kanske få något litet tips. Nedanför listan med alla titlar finns en sammanfattning för året.

 

Helena von Zweigbergk - Ur vulkanens mun

Selma Lagerlöf - Kejsarn av Portugallien

Émile Zola - Thérèse Raquin

Franz Kafka - Förvandlingen

Bertolt Brecht - Mor Courage och hennes barn

Moa Martinson - Mor gifter sig

Virginia Woolf - Mot fyren

Eyvind Johnson - Strändernas svall

Agnes von Krusenstjerna - Porten vid Johannes

August Strindberg - Ett drömspel

Anton Tjechov - Körsbärsträdgården

Émile Zola - Krogen

August Strindberg - Fröken Julie

Honoré de Balzac - Pappa Goriot

Gilgamesheposet

Martina Haag - I en annan del av Bromma

Johanna Thydell - Det fattas en tärning

John Grogan - Marley och jag

Philip Pullman - Den skarpa eggen

Hjalmar Söderberg - Doktor Glas

Carl Jonas Love Almqvist - Det går an

Annika Thor - En ö i havet

Mitch Albom - Fem personer du möter i himlen

Shakespeare - Hamlet

J. K. Rowling - Harry Potter och dödsrelikerna

Sheila O´Flanagan - Inte han!

Sara Kadefors - Sandor slash Ida

Fjodor Dostojevskij - Brott och straff

Voltaire - Candide

Frank Abagnale - Catch me if you can

Samuel Beckett - I väntan på Godot

 

Antal lästa: 31

Antal böcker på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 5
Antal novellsamlingar:
0
Antal faktaböcker: 0
Antal biografier: 1
Antal deckare: 0
Antal skräck: 0
Antal tyngre böcker: 1
Antal "klassiker": 20
Antal böcker med övernaturliga inslag: 6

Författarnationaliteter: Sverige 13, Frankrike 4,
England 4,
USA 3,
Ryssland 2,
Irland 2,
P
olen 1, Tyskland 1

Årets bästa: Marley och jag och John Grogan. Kanske inte bästa boken språkligt, men den träffade rakt in i hjärtat på mig och jag grät som ett litet barn när jag läste den. Har aldrig blivit så berörd av en bok!
Årets sämsta: Strändernas svall av Ejvind Johnson. Den enda bok någonsin jag inte klarat av att läsa klart!
Årets överraskning: Att det finns så många riktigt bra klassiker. Alla är inte alls tråkiga och sega. Gillade Krogen väldigt mycket, och Brott och straff var inte alls så tung som jag förväntat mig. Gillade den och kommer nog till och med läsa om den någon dag!
Årets besvikelse: Lite smått besviken på många böcker detta år. Nöjer mig med att skriva det!

Lästa böcker av Nobelpristagare

Imorgon är det dags för Nobelpriset i litteratur att återigen delas ut. Tänkte jag skulle se hur många gamla pristagares böcker som jag har läst. Blev riktigt förvånad över hur få böcker jag läst, 7 st bara! Det kommer bli en klar förbättring tills nästa år eftersom jag har flera av dessa författares böcker stående hemma i bokhyllan som bara väntar på att läsas!

 

2010 Mario Vargas Llosa

2009 Herta Müller

2008 J M G Le Clézio

2007 Doris Lessing

2006 Orhan Pamuk

2005 Harold Pinter

2004 Elfriede Jelinek

2003 J M Coetzee

- Onåd

2002 Imre Kertész

2001 V S Naipaul

2000 Gao Xingjian

1999 Günter Grass

1998 José Saramago

- Dubbelgångaren

1997 Dario Fo

1996 Wislawa Szymborska

1995 Seamus Heaney

1994 Kenzaburo Oe

1993 Toni Morrison

1992 Derek Walcott

1991 Nadine Gordimer

1990 Octavio Paz

1989 Camilo José Cela

1988 Naguib Mahfouz

1987 Joseph Brodsky

1986 Wole Soyinka

1985 Claude Simon

1984 Jaroslav Seifert

1983 William Golding

1982 Gabriel Garcia Marquez

1981 Elias Canetti

1980 Czeslaw Milosz

1979 Odysseus Elysis

1978 Isaac Bashevis Singer

1977 Vicente Aleixandre

1976 Saul Bellow

1975 Eugenio Montale

1974 Eyvind Johnson

- Strändernas svall

1974 Harry Martinsson

1973 Patrick White

1972 Heinrich Böll

1971 Pablo Neruda

1970 Alexander Solzjenitsyn

1969 Samuel Beckett

- I väntan på Godot

1968 Yasunari Kawabata

1967 Miguel Angel Asturias

1966 Samuel Agnon

1966 Nelly Sachs

1965 Michail Sjolochov

1964 Jean-Paul Sartre

1963 Giorgos Seferis

1962 John Steinbeck

- Möss och människor

1961 Ivo Andric

1960 Sait-John Perse

1959 Salvatore Quasimode

1958 Boris Pasternak

1957 Albert Camus

1956 Juan Roman Jimenez

1955 Haldor Kiljan Laxness

1954 Ernest Hemingway

1953 Winston Churchill

1952 Francois Mauriac

1951 Pär Lagarkvist

- Barabbas

1950 Bertrand Russel

1949 William Faulkner

1948 Thomas Stearns Eliot

1947 Andre Gide

1946 Herman Hesse

1945 Gabriela Mistral

1944 Johannes V Jensen

1943 Inget pris utdelat

1942 Inget pris utdelat

1941 Inget pris utdelat

1940 Inget pris utdelat

1939 Frans Eemil Sillanpää

1938 Pearl Buck

1937 Roger Martin du Gard

1936 Eugene o´Neill

1935 Inget pris utdelat

1934 Luigi Pirandello

1933 Ivan Bunin

1932 John Galsworthy

1931 Erik Axel Karlfelt

1930 Sincair Lewis

1929 Thomas Mann

1928 Sigrid Undset

1927 Henri Bergson

1926 Grazia Deledda

1925 George Bernard Shaw

1924 Wladyslaw Reymont

1923 William Butler Yeats

1922 Jacinte Benavento

1921 Anatole France

1920 Knut Hamsun

1919 Carl Spitteler

1918 Inget pris utdelat

1917 Karl Gjellerup

1917 Henrik Pontoppidan

1916 Verner von Heidenstam

1915 Remain Rolland

1914 Inget pris utdelat

1913 Rabindranath Tagore

1912 Gerhart Hauptmann

1911 Maurice Maeterlinck

1910 Paul Heyse

1909 Selma Lagerlöf

- Kejsarn av Portugallien

1908 Rudolf Eucken

1907 Rudyard Kipling

1906 Giosue Carducci

1905 Henryk Sienkiewicz

1904 Frederik Mistral

1904 José Echegaray

1903 Björnstjerne Björnson

1902 Theodor Mommsen

1901 Sully Prudhomme


Tefrossa - Kanelbullens dag

Förra veckan ramlade jag över en helt fantastisk hemsida: Tefrossa.se
Direkt lade jag en order på tre fina burkar och fem påsar med olika teer. Mamma som alltid tyckt om körsbärsvin fick teet med samma namn som var riktigt gott! Själv behöll jag de övriga:
* Polkagris
* Hallon & lakrits
* Kanelbulle
* Äppelpaj med vaniljsås
(Fick även en liten provpåse gratis med choklad- och mint-te.
Eftersom det är kanelbullens dag idag, och jag inte äter bullar just nu, kokade jag en kopp kanelbullete ikväll och satte mig med det framför brasan. På det sättet fick jag också fira denna dag :) Riktigt gott te det också, och tycker det ser så otroligt roligt ut i burken eftersom det där ligger ett par popcorn. Rolig blandning!

101 Idéer

En annan tidning som jag köpte för första gången förra helgen i Göteborg var 101 idéer. I denna kan man läsa om alla möjliga olika sorters pyssel: Inspiration & pyssel, Sy, sticka & virka, Baka, Recycling, Snickra, Blommor & Trädgård, Klipp, klistra & måla och Inredning.
Varenda sida blir man inspirerad av och vill själv fixa här hemma. Det är tips på både små enkla projekt och stora  projekt. Jag har beställt två gamla nummer inför min julmyshelg på deras hemsida och hoppas att de är lika inspirerande. I så fall kommer jag definitivt starta en prenumeration av denna tidning!
Tidningens tre höjdpunkter:
* Krans-kärlek! Hur man själv kan binda vackra höstkransar
* Skapa med tavelfärg. Tydligen finns det tavelfärg att köpa och med vit krita sedan kan man göra mycket roligt.
* Årets sista picknick-party! Hur man göra fina planerings- och inbjudningskort, servettringar och många goda recept

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!