Hey Dolly



Originaltitel: Hey Dolly

Författare: Amanda Svensson

Land: Sverige

Sidor: 157

År: 2008

 

 

Baksidestext:

Dolly har en tråkig pojkvän och vänner som är seriöst psykiskt störda. Hennes familj består förutom en exemplarisk mamma av en död pappa och två syskon, som båda är döpta efter Astrid Lindgrensfigurer. Själv är hon döpt efter en silikonfylld countrydiva. ”Ni förstår att en relation är omöjlig”, säger Dolly. Alla hennes favoritfilmer är amerikanska produktioner, och det är hon mycket stolt över.

 

Dolly associerar snabbt, driver iväg i fantasin, är elak, rolig och faktiskt ganska känslosam. Efter några timmar i hennes närhet är man sig inte riktigt lik.

 

Omdöme:

 

I slutet av förra året läste jag Amanda Svenssons bok Välkommen till den här världen och det jag minns av den är att det var ett för mig helt nytt språk som hon använts sig av. Först var jag chockad och kunde knappt fokusera på innehållet men sen gick det över till att jag var väldigt imponerad över hur hon lyckats spruta ur sig ord och formulera sina meningar.

 

Detta är hennes debutbok och när jag såg den på bibliotekshyllan var jag tvungen att låna den. Det är knappt en vecka sedan jag läste ut den och ändå har jag svårt att minnas vad den handlar om och känner att jag blandar ihop den med två andra böcker jag läst nyligen. Däremot är det återigen språket som jag minns och hur levande det känns i hennes böcker. Skriva kan hon verkligen, men tyvärr känns innehållet i hennes böcker ganska tomt enligt mig. Om hon fokuserar lite mer på innehållet till nästa bok kan jag absolut tänka mig att läsa den för då kan det nog vara en fullpoängare, men det här håller inte så långt tyvärr.

 


Beautiful Dead - Jonas bok



Originaltitel: Beautiful dead, Book 1 - Jonas

Författare: Eden Maguire

Land: England

Sidor: 261

År: 2009

 

 

Baksidestext:

Vad är det som händer på Ellerton High? Fyra dödsfall på mindre än ett år. Jonas, Arizona, Summer, Phoenix. Fyra unga, vackra människor. Varför? Oron sprider sig i staden och många frågor saknar svar.

 

Vilken är Darinas roll? Hon plågas inte bara av saknaden efter pojkvännen Phoenix – utan också av spöklika syner av de som dött. Samtidigt ekar dånet av vingslag oförklarligt i hennes huvud.

 

Så blir hennes uppdrag tydligt: De döda har fått återvända till de levande, ett år har de på sig. Nu är deras tid på väg att rinna ut och Darina är utvald att hjälpa dem, de odöda – men med vad?

 

Omdöme:

Om jag hade varit 10 år yngre tror jag att jag verkligen hade älskat den här boken. Övernaturligt, spänning, kärlek och allt annat man vill ha. Nu tycker jag att boken var helt okej och jag sträckläste den faktiskt och sprang tillbaka till biblioteket för att låna de övriga fyra böckerna i serien. Men, jag tycker att språket är ganska viktigt och även att boken får ett litet djup så att den inte blir helt platt. Tyvärr var det här som boken föll lite. Bara för att man skriver för ungdomar så kan man inte låta bli att tänka på språket när man skriver. Det är snarare ännu viktigare enligt min mening. Men jag vill läsa hela serien för att få veta om Darina lyckas hjälpa dem allesammans. Sista boken längtar jag mest till! En svag 4:a blir betyget för denna bok!


Kommer aldrig mer igen



Originaltitel: Kommer aldrig mer igen

Författare: Hans Koppel

Land: Sverige

Sidor: 256

År: 2011

 

 

Baksidestext:

Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter i en villa strax utanför Helsingborg. En fredagskväll kommer inte Ylva hem som väntat efter jobbet. Först tänker Mike att hon tar ett glas vin med sina jobbarkompisar men när hon fortfarande inte kommit hem nästa morgon blir Mike förbannad. Hela dagen går utan ett ljud från Ylva och så småningom inser Mike att någonting måste ha hänt henne. När han till slut anmäler sin hustru försvunnen riktas misstankarna snart mot honom själv. Vad ingen vet är att Ylva fortfarande är i livet, och att hon befinner sig bara ett stenkast från sitt eget hem.

 

Omdöme:

Det här är en otroligt spännande och skrämmande bok! Redan efter 5 sidor var jag helt fast och ville verkligen inte lägga den ifrån mig. Varje kapitel är väldigt kort vilket gör att boken känns väldigt skön att läsa också tycker jag.

 

Det jag tyckte om med boken var att det var spännande från första till sista sidan och att jag flera stunder var riktigt frustrerad för att författaren lyckats skriva så bra så att han aldrig lyckas avslöja vad som faktiskt har hänt förrän han själv väljer att berätta det. Det går inte att gissa sig fram.

 

Medan jag läser kan jag riktigt känna smärtan som Mike känner av att inte veta vad hans fru tagit vägen och om något har hänt henne eller om hon valt att lämna honom, att andra misstänker honom och att han är oförmögen att göra något annat än att försöka hålla skenet uppe för sin dotter.

 

Det här var en otroligt bra bok som jag verkligen kan rekommendera. Faktiskt en av årets bästa hittills!


Revolt



Originaltitel: Mockingjay

Författare: Suzanne Collins

Land: USA

Sidor: 327

År: 2010

 

 

Baksidestext:

Katniss välriktade pil vid de sjuttiofemte Hungerspelen blir startskottet för revolten. Men när hon ombeds vara dess ansikte utåt blir hon tveksam.

 

Hon blir en bricka i ett spel. Oavsett hur hon agerar går hon någons ärende och i hennes spår följer våld och lidande. Samtidigt är Peeta kvar i president Snows grepp…

 

Kan Katniss rädda honom? Kan hon bli en självständig spelpjäs? Hur stor är hennes makt?

 

Omdöme:

Måste börja säga att jag blev förvånad och en aning besviken över denna bok. Första boken i trilogin var en fullpoängare och tvåan fick en fyra, vilket inte var så konstigt för mittenboken brukar i de flesta fall bara kännas som ett mellanting och sen blir det oftast bra i sista igen. Så blev det inte i denna trilogi faktiskt utan istället tyckte jag att denna sista var sämst av dessa tre. Detta innebär inte att det var en dålig bok, bara att den inte var så bra som de andra. Därför blev jag en aning besviken.

 

I det stora hela kändes det inte som om det hände så mycket i boken och det var därför svårt att fastna för den. Min pojkvän, som läste boken direkt när den släppts på engelska, förklarar den nu som om att Katniss bara skulle gömma sig hela tiden, vilket jag är beredd att hålla med om.

 

Det som ändå gjorde boken okej var oförutsebara händelser, speciellt i slutet av boken. Vill inte avslöja något för er som inte läst boken än, men om jag skriver Prim så kanske ni som läst boken ändå förstår vad jag menar. Jag gillade också att Katniss känns som vem som helst. Hon är inte den starka hjälten som klarar allt och saknar känslor, men hon är inte heller som Bella i Twilight-böckerna som känns som om hon alltid behöver ha någon som tar hand om henne (ingen kritik på Twilight-böckerna, jag älskar dem, men Bella är faktiskt lite sådan).

 

Jag har sett första filmen nu och tyckte den var helt okej och jag hoppas att de kommer göra film på de övriga två för det ska bli väldigt spännande att se hur de ska göra denna tredje bok!


I min bokhylla - C

Bakersta raden:
- Voltaire: Candide (läst) (3/5)
- Hjalmar Bergman: Clownen Jac (oläst)

Nedersta raden:
- Jostein Gaarder: Cirkusdirektörens dotter (läst) (4/5)
- Frank Abagnale: Catch me if you can (läst) (3/5)

När jag tog bilden höll jag just på att läsa Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren så den boken missades på bilden. Den är nu klar och fick 4/5 i betyg.

Favorit bland lästa: Cirkeln
Mest nyfiken på: Endast Clownen Jac är oläst så det får bli den, men jag är faktiskt nyfiken på den.
Snyggast framsida: Gillar ingen av dem på bilden, så det får bli Cirkeln som jag tycker är riktigt snygg. Se här.

Cirkeln



Originaltitel: Cirkeln

Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Land: Sverige

Sidor: 516

År: 2011

 

 

Baksidestext:

Apokalypsen börjar i Bergslagen

 

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

 

 

Omdöme:

Sedan jag hörde talas om boken första gången har jag varit nyfiken på den vilket bara har ökats på med tanke på allt bra jag hört om den. Boken nominerades till Augustpriset i höstas och blev även utsedd till årets bok av bokbloggare.

 

I början var jag inte överförtjust och kände att jag nog hade haft för höga förväntningar, men ju längre in i boken jag kom, ju mer gillade jag den och hade svårt att lägga den ifrån mig. Jag gillar att den har fått med så många olika delar där gruppen tonårstjejer både består av skolans snyggaste tjej, nörden, plugghästen osv. samtidigt som alla typiska ämnen är med. Förälskelse, svartsjuka, gräl, skola blandat med magi, rädsla och fara, häxor och demoner.

 

Vissa stunder kunde det kännas en aning platt, men det försvann snart och blev otroligt välskrivet och spännande. Jag var väldigt nyfiken på om det skulle märkas att det var två författare som skrivit boken, men jag kände inte någonstans att det skar sig utan det flöt på som det skulle. Om bara någon vecka kommer andra delen i trilogin ut, vilken jag ser fram emot att läsa, även om jag precis som med den här boken kommer vänta tills pocketutgåvan släpps.

 

 


I min bokhylla - B

Bakersta raden:
- Margaret Mitchell: Borta med vinden del I och II (oläst)
- Laura Fitinghoff: Barnen ifrån Frostmofjället (läst) (3/5)
- Hans Ulrich Horster: Barn 312 (oläst)
- Elisabet Nemert: Bortom stjärnan (oläst)
- Maria Gripe: Boken om Hugo och Josefine (läst) (3/5)
- Kelly Armstrong: Biten (läst) (4/5)

Mittenraden: (lästa)
- Fjodor Dostojevskij: Brott och straff (3/5)
- Markus Zusak: Boktjuven (5/5)
- Monica Ali: Brick Lane (3/5)
- Helen Fielding: Bridget Jones Dagbok (2/5)
- Kristina Hansen, Beng-Åke Cras & Agneta Cras: Bakom stängda dörrar (4/5)
- Sara Kadefors: Borta bäst (2/5)
- J R R Tolkien: Bilbo (2/5)

Nedersta raden: (olästa)
- Mario Vargas Llosa: Bockfesten
- Yann Martel: Berättelsen om Pi
- Sidney Sheldon: Blodsband
- P C Jersild: Barnens ö
- Per Olov Enquist: Boken om Blanche och Marie

Favorit bland lästa: Boktjuven
Mest nyfiken på: Bockfesten (eftersom jag gillade Den stygga flickans rackartyg så mycket)
Snyggast framsida: Biten (som är en fantstisk bok!)

I min bokhylla - A

I väldigt många bokbloggar kan vi nu se bilder på deras böcker på en viss bokstav. Otroligt roligt initiativ som jag tyvärr inte vet vem det kommer ifrån från början. Jag tänkte göra samma sak och visa vad som finns i min bokhylla. Efter varje titel har jag det betyg jag satt på boken om den är läst. Jag har otroligt många olästa böcker så om det är någon bok som ni ser att jag har och som det står oläst på får ni gärna säga till om det är så att just den boken är helt fantastisk bra för då vet jag vad jag ska läsa härnäst. De flesta av mina barn och ungdomsböcker är nerpackade i kartonger så de visas inte utan här ser ni endast de böcker som faktiskt står uppackade i mina bokhyllor just nu.
Här kommer mina böcker på bokstaven A:


Bakersta raden (endast Astrid Lindgrens bok är läst)
- Isabel Allende: Andarnas hus
- Kathleen Winsor: Alltid Amber
- Marianne Fredriksson: Anna, Hanna och Johanna
- Astrid Lindgren: Alla vi barn i Bullerbyn (4/5)
Boken näst längst ut blev fel och skulle inte med, tog fel på den och Anna på Grönkulla (läst: 3/5) i hyllan vilket gör att den saknas på bilden.

Mittenraden (ej lästa):
- Danielle Trussoni: Angelologi - Änglarnas tecken
- Zadie Smith: Autografjägaren
- Deborah Harkness: Alla själars natt

Nedersta raden: (första ej läst, de andra lästa):
- Janet Frame: Ansiktet i vattnet
- Paulo Coelho: Alkemisten (4/5)
- Agatha Christie: And then there were none (4/5)

Favorit bland lästa: And then there were none
Mest nyfiken på: Andarnas hus
Snyggast framsida: Angelologi - Änglarnas tecken

Läst 1:a kvartalet 2012

Läst första kvartalet 2012:
Totalt läst: 15 böcker
Antal sidor: ca 4750
Antal böcker på engelska: 1 (ljudbok)
Antal ungdomsböcker: 4
Antal deckare: 2
Antal tyngre böcker: 3
Antal "klassiker"/nobelpristagare: 5
Antal böcker med övernaturliga inslag: 1
Författarnationaliteter: Sverige 4, USA 4, England 2, Frankrike 2, Norge 1, Peru 1, Turkiet 1
Män/Kvinnor: Män 9, Kvinnor 6
Kvartalets bästa: Jag har läst så otroligt många bra böcker dessa tre månader! Hungerspelen, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag och Twilight är de böcker som fått 5/5 p av mig!
Kvartalets sämsta: Mycket jag läst har varit riktigt bra, men mycket har varit väldigt dåligt också. Det är faktiskt tre böcker som fått 1/5 p (vilket är ett ovanligt betyg för mig att dela ut): Kartor för vilsna älskande, Invasion! och Mitt namn är röd varav den sista nog var allra sämst.
Kvartalets överraskning: I de lugnaste vatten då jag i vanliga fall inte gillar deckare men fastnade totalt för denna och köpte hem de andra tre böckerna på en gång! Den stygga flickans rackartyg överraskades jag också över. Tyckte den var riktigt bra!
Kvartalets besvikelse: Invasion! då jag har tyckt om annat Jonas Hassen Khemiri skrivit, men det här var faktiskt riktigt dåligt!
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: Anthony Kiedis Scar Tissue får stå kvar från förra kvartalsgenomgången men nu kan jag också lägga till Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som jag började på igår och också Revolt, sista boken i Hungerspelstriologin.

Bokutmaningsrapport - Q1

Idag är det 1 april och jag säger grattis till morfar som fyller 74 år idag! Kommer inte våga läsa tidningarna idag eller tro på något som någon säger, då jag alltid går på alla april-skämt. I och med att vi har gått över till april har kvartal ett 2012 avslutats och jag tänkte uppdatera er med hur det har gått med min läsning hittills i år. I december skrev jag ett inlägg om vilka bokutmaningar som jag ska ha för mig själv för att se till att variera min läsning och även känna att jag kan ta tid till att bara sätta mig ner och läsa. Det inlägget hittar ni här.

I det här inlägget uppdaterar jag hela tiden med vilka böcker jag hittills läst i år så där kan ni kika in ibland om ni inte vill vänta till kvartalsrapporten kommer.

Det som jag bestämde i december var att jag i år, precis som flera år i rad nu, ska hinna med att läsa minst 1 bok varannan vecka, vilket blir 26 böcker. Detta har jag lyckats ta mig över varje år och därför bestämde jag mig för att öka det en aning och ha en utmaning med att läsa en författare på varje bokstav i alfabetet. Av de böcker jag läser ska även 12 stycken vara av författare jag aldrig tidigare läst något av och 12 stycken ska vara så kallade hyllvärmare (att de har stått i min bokhylla i minst 2 år).  5 av böckerna ska dessutom vara skrivna av Nobelpristagare. Jag ska läsa minst en triologi under året. Och jag ska dessutom försöka läsa de böcker som ligger på 1:a plats på pockettopplistan.

Som jag sa när jag skapade denna utmaning är det många utmaningar, men man kan slå ihop dem och medan jag läser en författare på bokstaven T kan det både vara en författare jag aldrig läst, som stått i bokhyllan väldigt länge och antingen vara med i en triologi eller skriven av en nobelpristagare.

Hur har det nu gått då. Jo,väldigt bra faktiskt. En bok varannan vecka innebär att jag nu borde ha hunnit läsa knappt 7 böcker, men det är redan uppe i 15. Alfabetet ligger jag i fas med än så länge. Har räknat ut att jag, för att hinna, ska läsa 7,25 nya författare per kvartal och Q1 har jag läst 10 stycken. Jag har läst flera författare på ett par av bokstäverna, men jag skriver med dem som jag läste klart första bara.

Annesdatter Skomsvold, Kjersti - Ju fortare jag går, desto mindre är jag
Brontë, Emily - Svindlande höjder
Collins, Suzanne - Hungerspelen
D
E
F
G
H
I
J
Khemiri, Jonas Hassen - Invasion!
L
Meyer, Stephenie - Twilight
N
Ohlsson, Sara - Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Pamuk, Orhan - Mitt namn är röd
Q
R
Sten, Viveca - I de lugnaste vatten
Tranströmer, Tomas - Dikter och prosa 1954-2004
U
Vargas Llosa, Mario - Den stygga flickans rackartyg
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

Av de 12 för mig nya författarna jag skulle läsa har jag redan hunnit med 11:
Suzanne Collins
Viveca Sten
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Albert Camus
Mario Vargas Llosa
Lionel Shriver
Orhan Pamuk
Tomas Tranströmer
Emily Brontë
Muriel Burbery
Sara Ohlsson

Däremot ligger jag bara precis i fas vad gäller hyllvärmare som jag läst 3 stycken än så länge:
Albert Camus - Pesten
Lionel Shriver - Vi måste prata om Kevin
Orhan Pamuk - Mitt namn är röd

Av nobelpristagarna har jag läst 4/5:
Albert Camus – Pesten
Orhan Pamuk – Mitt namn är röd
Mario Vargas Llosa – Den stygga flickans rackartyg
Tomas Tranströmer - Dikter och prosa 1954-2004

Vad gäller triologin håller jag just nu på med sista boken i Hungerspels-triologin. Pockettopplistan är det väl den utmaning som fungerar sämst då jag bara läst Viveca Stens första bok i Sandhamns-serien, men det är egentligen fjärde boken som ligger på listan. Det får jag helt enkelt ta tag i nu under Q2.

Det här var utmaningarna, en sammanställning om böckerna jag läst kommer senare idag!

RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!