Filmberätterskan


 

Originaltitel: La contadora de películas

Författare: Hernán Rivera Letelier

Land: Chile

Sidor: 111

År: 2009

 

 

Baksidestext:

Tioåriga María Margarita har en unik begåvning. Hon kan återberätta den långtråkigaste långfilm så att den verkar gjord i Technicolor och visad i Cinemascope.

 

Så fort en film med Marilyn Monroe eller Charlton Heston kommer till den skraltiga gamla biografen i gruvbyn i Atacamaöknen skyndar sig byborna att samla ihop pengar till María Margaritas biobiljett.

 

Iväg skickas flickan och senare på kvällen, under sitt artistnamn Santa Fe Delcine, levandegör hon vad hon sett inför en hänförd publik.

 

Men så kommer den dag då televisionen gör sitt inträde i gruvbyn och alla slutar att gå på bio…

 

Omdöme:

En bok på 111 sidor har inte lång tid på sig att binda läsaren till handlingen och få fram det man vill ha sagt. Hernán Rivera Letelier klarar av detta från första sidan i denna fantastiska bok om filmberätterskan.

 

Vi får följa María Margarita som vinner över sina bröder i pappans tävling om vem som är bäst på att berätta om de biofilmer som visas. Detta gör att hon blir den som, när det finns pengar i familjen till en biobiljett, får gå och se de nya filmer som visas för att sedan komma hem till familjen och återberätta denna. María Margarita återberättar inte bara filmerna, hon spelar upp den. Hon lär sig rörelserna, minerna, sångerna och danserna och visar upp detta. Först för familjen, sedan ett par vänner och slutligen så gott som hela byn.

 

Historien är fantastisk fin men också sorglig i och med att barnens mamma övergav familjen när pappan blev rörelsehindrad. Det som händer familjens medlemmar under bokens gång känns också otroligt sorgligt. En kort bok som verkligen rekommenderas!

 


Jellicoe Road


 

Originaltitel: On theJelicoe Road

Författare: Melina Marchetta

Land: Australien

Sidor: 351

År: 2006

 

 

Baksidestext:

Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

 

Jellicoe Road är en lika vacker som skakande skildring av två generationers vänskapsband, mörka hemligheter och hjärtslitande tragedier. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylors?

 

Berättelsen kan börja.

 

Omdöme:

Det är farligt när man bara hör bra åsikter om en bok, en bok som alla verkar älska. Ofta blir jag i dessa sammanhang besviken över att boken inte lever upp till de förväntningar som jag byggt upp. Jellicoe Road är ett undantag!

Jag har funderat och funderat på vad det är som jag tycker gör denna bok så bra, men jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Det skulle kunna vara språket som på en gång fängslade mig och som beskriver allt så att läsningen bara flyter på. Jag skulle till och med kunna gå så långt så att jag anser att det känns som om boken sjunger ut texten.

 

Om det inte är språket så kan det vara en så simpel sak som den enkla handlingen som fängslar mig. Under en period har jag bara läst fantasy eller väldigt tunga böcker. Den här är enkel, vardaglig bok och det finns inga konstigheter. Eleverna går i skolan och leker lekar med varandra. De är kära, olyckliga, äventyrslystna, uttråkade och de har sina egna historier. Denna bok är helt fantastisk!

 


Beautiful Dead - Phoenix bok


 

Originaltitel: Beautiful Dead, Book 4 - Phoenix

Författare: Eden Maguire

Land: England

Sidor: 264

År: 2010

 

 

Baksidestext:

Varken döda… eller levande… rör de sig i de odödas gränsland.

 

Vad är det som händer på Ellerton High? Fyra dödsfall på mindre än ett år. Gåtorna kring Jonas, Summers och Arizonas tragiska dödsfall har fått sin lösning. Turen har kommit till Phoenix och det är med dubbla känslor och ett blödande hjärta som Darina söker sanningen om knivbråket som ändrade hans unga liv.

 

Hon står inför sitt svåraste beslut, avgörandets stund: Att hjälpa sin älskade Phoenix över till andra sidan är ju att hjälpa honom bort från Darinas egen värld, mot ett slutligt avsked. Eller kan kärleken övervinna döden?

 

Omdöme:

Det är hemskt att tänka men ÄNTLIGEN är serien slut! Jag fastnade totalt för den första boken om Beautiful Dead men sen tycker jag att det har gått utför. Ändå har jag såklart velat läsa sist boken och veta hur det slutar. Den sista boken hade jag trott skulle bli jättebra, men oj vilken tid det tog att läsa den.

 

Darina sägs ha hjälpt de andra tre att få ett avslut i de tidigare böckerna, men jag kan inte hålla med om det. Alla böckerna slutar på precis samma sätt: Darina lyckas inte lösa fallet i tid så de tvingas göra tidsresor som ger dem alla svar. Gång på gång, samma sak! Eden Maguire bör inte bli deckarförfattare!

Jag är väldigt negativ till böckerna nu och ber om ursäkt för detta, men jag uppskattade dem inte och kan inte rekommendera dem tyvärr.

 


Pappa Långben

 

Originaltitel: Daddy-Long-Legs

Författare: Jean Webster

Land: USA

Sidor: 239

År: 1912

 

 

Baksidestext:

Kära Pappa Långben!

Jag älskar college och jag älskar er, som skickade hit mig. Jag är mycket, mycket lycklig och jag är så uppskärrad varenda ögonblick att jag knappt kan sova. Ni kan inte tänka er hur olika det här är barnhemmet. …

 

Boken består av den föräldralösa Jerushas personliga och humoristiska brev till sin anonyma välgörare, som hon kallar Pappa Långben. Hon beskriver sina upplevelser och tankar, sin aptit på livet efter alla åren på barnhemmet.

 

Omdöme:

Temat på bokcirkelonline denna månad var brevroman och boken som fick flest röster heter Pappa Långben av Jean Webster. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om denna bok tidigare och blev otroligt förvånad över att det var en klassiker. På biblioteket fanns boken inte ens i de vanliga hyllorna utan i ett låst rum så att personalen fick hämta den åt mig. Mycket spännande tyckte jag!

Jag blev hur som helst väldigt överraskad av denna bok som handlar om Jerusha som blir skickad från ett barnhem till ett college när hon är 16 år. Det är en av barnhemmets styrelseledamöter som vill förbli anonym som väljer att betala hennes skolgång med det enda kravet att hon varje månad skriver brev till honom och beskriver vad hon lär sig och vad hon hittar på i skolan.

 

Det är fascinerande att en bok som egentligen inte har någon vidare handling kan bli så omtyckt, för den handlar enbart om hennes vardag och känslor, men jag fastnade på en gång. I och med att boken är skriven i brevform är varje kapitel kort och därmed flyter läsandet på ordentligt. Jag gillade den här boken och kan rekommendera den. På biblioteket stod den på barnavdelningen men eftersom vi får följa henne från 16-22 år så tycker jag att boken är felplacerad och passar bättre till äldre.

 

Jean Webster som har skrivit boken är tydligen brorsdotter till Mark Twain och gav ut denna bok 1912, 4 år innan hon dog 40 år gammal i barnsäng. 

 


Bokutmaningsrapport Q2

I inlägget tidigare idag berättade jag vilka böcker jag läst det senaste kvartalet men jag nämnde inget om hur det har gått i min bokutmaning. Det kommer här!
 
Utmaningen har gått bra även detta kvartal, även om jag ligger efter med vissa delar. Efter att halva året har passerat har jag hunnit läsa 29 böcker, vilket innebär att jag redan kommit över målet för antalet böcker för hela året. Däremot ligger jag efter lite med alfabetet. Nu skulle jag ha hunnit läst författare på 15 av alfabetets bokstäver, men bara 13 har blivit lästa. Detta får jag därmed arbeta lite extra med under kommande kvartal. Precis som förra månaden skriver jag endast den bok jag först läste på bokstaven, även om jag på vissa läst flera olika böcker.
 
Annesdatter Skomsvold, Kjersti - Ju fortare jag går, desto mindre är jag
Brontë, Emily - Svindlande höjder
Collins, Suzanne - Hungerspelen
Doyle, Sir Arthur Conan - Sherlock Holmes: A study in scarlet
E
F
G
Harkness, Deborah - Alla själars natt
I
Jägerfeld, Jenny - Hål i huvudet
Khemiri, Jonas Hassen - Invasion!
L
Meyer, Stephenie - Twilight
N
Ohlsson, Sara - Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Pamuk, Orhan - Mitt namn är röd
Q
R
Sten, Viveca - I de lugnaste vatten
Tranströmer, Tomas - Dikter och prosa 1954-2004
U
Vargas Llosa, Mario - Den stygga flickans rackartyg
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

Av de 12 för mig nya författarna jag skulle läsa har jag redan hunnit med 19 och är därmed klar med utmaningen för året:
Suzanne Collins
Viveca Sten
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Albert Camus
Mario Vargas Llosa
Lionel Shriver
Orhan Pamuk
Tomas Tranströmer
Emily Brontë
Muriel Burbery
Sara Ohlsson
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Mats Koppel
Eden Maguire
Ally Condie
Jenny Jägerfeld
Deborah Harkness
Sir Arthur Conan Doyle
Robert Louis Stevenson

Precis som förra kvartalet ligger jag precis i fas med hyllvärmare som jag nu hunnit läsa 6 stycken:
Albert Camus - Pesten
Lionel Shriver - Vi måste prata om Kevin
Orhan Pamuk - Mitt namn är röd
Linn Markstedt - Under min hud
Sir Arthur Conan Doyle - A study in scarlet
Robert Louis Stevenson - Skattkammarön

Av nobelpristagarna har det inte hänt något sedan förra kvartalet. Jag har fortfarande läst 4/5:
Albert Camus – Pesten
Orhan Pamuk – Mitt namn är röd
Mario Vargas Llosa – Den stygga flickans rackartyg
Tomas Tranströmer - Dikter och prosa 1954-2004
 
Vad gäller triologin har jag läst klart Hungerspels-triologin. Vi får se om det blir ytterligare någon innan året är slut. Pockettopplistan är fortfarande den utmaning som fungerar sämst. Dock så har jag läst flera av dem under detta kvartal så det är bättre än första kvartalet, men jag behöver arbeta ännu mer på denna lista.
 
Jag har även hoppat på två andra utmaningar. Den ena går ut på att läsa klassiker under sommaren och där har jag hittills läst A study in scarlet och Skattkammarön. Jag ska även avsluta ett par serier som jag har påbörjat. Denna utmaning sträcker sig till sista december så den har jag ännu inte tagit tag i. 
 
Nu ska jag krypa upp i soffan och läsa lite. Trevlig kväll!

Läst 2:a kvartalet 2012

Läst andra kvartalet 2012
 
090412 Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
160412 Suzanne Collins: Revolt
210412 Hans Koppel: Kommer aldrig mer igen
220412 Eden Maguire: Beautiful Dead - Jonas bok
230412 Amanda Svensson: Hey Dolly
050512 Ally Condie: Matchad
120512 Linn Markstedt: Under min hud
140512 Jenny Jägerfeld: Hål i huvudet
310512 Lo Bäcklinder & Marit Arnbom: Långt ifrån barnperspektivet
030612 Deborah Harkness: Alla själars natt
030612 Eden Maguire: Beautiful Dead - Arizonas bok
180612 Eden Maguire: Beautiful Dead - Summers bok
250612 Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - A study in scarlet
300612 Robert Louis Stevenson: Skattkammarön
 
 
Totalt läst: 14 böcker
Antal sidor: ca 4100
 
Antal böcker på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 8
Antal deckare: 2
Antal tyngre böcker: 2
Antal "klassiker"/nobelpristagare: 2
Antal böcker med övernaturliga inslag: 6
 
Författarnationaliteter: Sverige 6, England 4, USA 3, Skottland 1
Män/Kvinnor: Kvinnor 10, Män 3, Man & kvinna 1
Kvartalets bästa: Hans Koppels Kommer aldrig mer igen utan tvekan. En av de bästa böckerna jag någonsin läst!
Kvartalets sämsta: Detta kvartal har det varit till största del bra läsning, men Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld passade inte mig.
Kvartalets överraskning: Måste återigen säga Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel. Jag fastnade för boken på sida 1 och ville inte lägga den ifrån mig. Fantastiskt bra!
Kvartalets besvikelse: A study in scarlet av Sir Arthur Conan Doyle. Med tanke på hur omtyckt Sherlock Holmes är och hur många som pratat gott om denna bok blev jag väldigt besviken när den inte var som jag hade tänkt mig.
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: Anthony Kiedis Scar Tissue får stå kvar ännu en period, även om jag har läst en del i den sedan förra rapporten. Jag måste också lägga till Röda rummet av August Strindberg som jag inte förstår hur jag ska orka ta mig igenom!

Skattkammarön


 

Originaltitel: Treasure Island

Författare: Robert Louis Stevenson

Land: Skottland

Sidor: 254

År: 1883

 

 

Baksidestext:

Den unge Jim Hawkins får tag på kartan över den ö, där den fruktade sjörövarkaptenen Kidds skatter finns nergrävda. Han och hans vänner ger sig iväg på skonaren Hispanolia till Skattkammarön.

Men går det att lite på besättningen? Och vilka avsikter har den enbente Long John Silver?

 

Omdöme:

 

Det här är en riktig klassiker som jag länge länge tänkt läsa. Från första stund gillade jag den och ingenting i boken avslöjar att det nästa år är 130 år sedan den skrevs! Kapten Flint som kommer till Jim Hawkins och hans mammas värdshus med skattkartan är en spännande karaktär i bokens inledning och hela hans karaktär förstärker bilden av pirater.

 

Boken innehåller spänning och äventyr och jag förstår att den har bevarats i litteraturhistorien. Long John Silver har jag länge hört talas om, även om jag inte tidigare läst boken. Han har blivit en av litteraturhistoriens mest välkända karaktärer. Detta är absolut en klassiker som jag tycker att alla ska läsa!

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!