Bokutmaningsrapport - Q3

Här kommer en liten uppdatering hur jag ligger till i mina bokutmaningar efter kvartal 3:
 
Jag tycker fortfarande att det går väldigt bra, även om jag ligger lite efter i planeringen på vissa område. Jag är ändå otroligt nöjd! 46 böcker är hittills lästa i år, men jag har kvar 11 bokstäver i alfabetet. Ytterligare en har jag hunnit läsa nu i oktober och flera av bokstäverna håller jag på med så det ser bra ut. Precis som i tidigare rapporter visar jag bara den första boken på varje bokstav eftersom jag läst många böcker på vissa bokstäver.
 
Annesdatter Skomsvold, Kjersti - Ju fortare jag går, desto mindre är jag
Brontë, Emily - Svindlande höjder
Collins, Suzanne - Hungerspelen
Doyle, Sir Arthur Conan - Sherlock Holmes: A study in scarlet
E
F
Gerhardsen, Carin - Pepparkakshuset
Harkness, Deborah - Alla själars natt
I
Jägerfeld, Jenny - Hål i huvudet
Khemiri, Jonas Hassen - Invasion!
Läckberg, Camilla - Isprinsessan
Meyer, Stephenie - Twilight
N
Ohlsson, Sara - Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Pamuk, Orhan - Mitt namn är röd
Q
Rivera Letelier, Hernán - Filmberätterskan
Sten, Viveca - I de lugnaste vatten
Tranströmer, Tomas - Dikter och prosa 1954-2004
U
Vargas Llosa, Mario - Den stygga flickans rackartyg
Webster, Jean - Pappa Långben
X
Y
Zusak, Markus - Knockout
Å
Ä
Ö

Jag skulle även läsa 12 för mig nya författare, men nu har jag kommit upp i 24 nya författare. Är otroligt nöjd över detta. Följande författare har jag läst för första gången: 
 
Suzanne Collins
Viveca Sten
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Albert Camus
Mario Vargas Llosa
Lionel Shriver
Orhan Pamuk
Tomas Tranströmer
Emily Brontë
Muriel Burbery
Sara Ohlsson
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Mats Koppel
Eden Maguire
Ally Condie
Jenny Jägerfeld
Deborah Harkness
Sir Arthur Conan Doyle
Robert Louis Stevenson
Jean Webster
Melina Marchetta
Hernan Rivera Letelier
Helene Hanff
Johan Theorin
Lars Kepler
Jack Kerouac
Liv Strömquist
Magne Hovden
Anne Holt
Kristina Ohlsson
Mari Jungstedt
Camilla Läckberg
Carin Gerhardsen
Catharina Ingelman-Sundberg
 
Tyvärr har jag halkat efter en aning med hyllvärmarna som jag bara hunnit läsa ytterligare en bok av. Därav har jag nu 5 st kvar att läsa i år och borde koncentrera mig mer på detta kommande kvartalet. 
Albert Camus - Pesten
Lionel Shriver - Vi måste prata om Kevin
Orhan Pamuk - Mitt namn är röd
Linn Markstedt - Under min hud
Sir Arthur Conan Doyle - A study in scarlet
Robert Louis Stevenson - Skattkammarön
August Strindberg - Röda rummet
 
Av nobelpristagarna har jag fortfarande kvar en författare, men det känns inte omöjligt att hinna med på tre månader. 
Albert Camus – Pesten
Orhan Pamuk – Mitt namn är röd
Mario Vargas Llosa – Den stygga flickans rackartyg
Tomas Tranströmer - Dikter och prosa 1954-2004
 
Som jag skrev förra kvartelet har jag i triologiutmaningen hunnit läsa Hungerspels-triologin, men jag har nu också läst alla Beautiful-dead böckerna. Dock var dessa fyra böcker och inte tre, men jag räknar med det ändå. Pockettopplistan är det som jag fokuserat mest på detta kvartal och det ser nu ganska bra ut i jämförelse med innan, även om jag har en del böcker kvar. Jag har precis varit och lånat flera av dem på biblioteket så det kommer nog se ännu bättre ut efter denna månad. 
 
Klassikerutmaningen som jag hoppade på under sommaren slutade med fyra lästa klassiker. A study in scarlet och Skattkammarön som jag nämnde i förra rapporten men sedan också Pappa Långben av Jean Webster och På väg av Jack Kerouac. Utmaningen om serier som ska avslutas har jag tyvärr inte kommit vidare i alls så det behöver jag också lägga lite fokus på. Slutligen har jag även denna gång hoppat på Pocketlovers Tre på tre-utmaning och denna gång valde jag böcker som ska bli film. Dessa ska jag läsa nu under sista kvartalet. 
 
Nu gäller det att se vilka utmaningar jag lyckas slutföra innan årets slut. Det kommer bli tre spännande månader det här!

Läst 3:e kvartalet 2012

150712 Jean Webster: Pappa Långben
170712 Eden Maguire: Beautiful Dead - Phoenix bok
250712 Melina Marchetta: Jellicoe Road
260712 Hernán Rivera Letelier: Filmberätterskan
300712 Helene Hanff: Brev till en bokhandel
020812 Markus Zusak: Knockout
040812 Johan Therorin: Sankta Psyko
080812 Lars Kepler: Hypnotisören
120812 Jack Kerouac: På väg
200812 Liv Strömquist: Ja till Liv! - Liv Stömquists ABC
210812 Magne Hovden: Sameland
220812 August Strindberg: Röda rummet
260812 Anne Holt: Det som tillhör mig
280812 Kristina Ohlsson: Askungar
170912 Mari Ljungstedt: Den du inte ser
250912 Camilla Läckberg: Isprinsessan
260912 Carin Gerhardsen: Pepparkakshuset
 
 
Totalt läst: 17 böcker
Antal sidor: ca 3550
 
Antal böcker på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 4
Antal deckare: 7
Antal "klassiker"/nobelpristagare: 2
Antal böcker med övernaturliga inslag: 1
 
Författarnationaliteter: Sverige 8, USA 3, Australien 2, Norge 2, Chile 1, England 1
Män/Kvinnor: Kvinnor 10, Män 7
Kvartalets bästa: Jellicoe Road av Melina Marchetta var absolut kvartalets bästa trots de höga förväntningarna jag hade efter allt jag hört. 
Kvartalets sämsta: Stindbergs Röda Rummet, den klarade jag inte av alls. Fruktansvärt tråkig!
Kvartalets överraskning: Filmberätterskan av Hernan Rivera Letelier hade jag inte hört talas om tidigare utan gick bara förbi den på biblioteket och lät den följa med hem. En fantastisk bok!
Kvartalets besvikelse: Den du inte ser av Mari Ljungstedt. Eftersom hennes böcker är väldigt omtyckte blev jag otroligt besviken då jag inte fastnade för den alls.
Kvartalets senast påbörjade men inte än utlästa: Anthony Kiedis Scar Tissue får stå kvar ytterligare en period, och precis som i förra kvartalet har jag läst ett par sidor sedan sist, men jag undrar lite om jag någon gång kommer bli klar med denna bok. Jag tycker den är intressant, men den är otroligt tung. Jag har även börjat med Elsas hemlighet av Sofi FahrmanÄnglar, finns dom? av John Einar Åberg och Fifty Shades of Grey av E L James.

Kaffe med rån

 

Originaltitel: Kaffe med rån

Författare: Catharina Ingelman-Sundberg

Land: Sverige

Sidor: -

År: 2012

 

 

Baksidestext:

Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har de långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!

 

Märtha får en snilleblixt – de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!

 

Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.

 

Omdöme:

 

Vilken härlig feel-good-bok detta är! Jag satt och lyssnade på den på jobbet och satt emellanåt och skrattade högt vid mitt skrivbord åt dessa pensionärers tokiga idéer. Uppläsare är Helge Skoog vilket jag tror gjorde boken ännu bättre än den kanske var. Jag tycker han har en fantastisk berättarröst och han hade en röst för varje karaktär vilket gjorde det otroligt levande. (Ett litet smakprov finns längst ner i inlägget.)

 

Boken är otroligt underhållande, men det ligger en liten ton av samhällskritik i botten vilket jag tycker är fantastiskt. Dessa gamla människor som förtjänar det bästa efter ett hårt liv ska inte behöva bli behandlade som de blir på ålderdomshemmet och tanken att det kanske är bättre på fängelset är det många människor i Sverige som tror. Men även om det kanske är bättre mat där och att de får komma ut mer så finns det saker som inte är så bra där heller.

 

Pensionärernas planer är det som jag tycker är roligast i boken. De kommer på så galna idéer, men det fungerar vilket gör det ännu roligare. Som till exempel när de drogar ner alla i bastun på Grand Hotell eller målar dit lite saker på tavlorna de tagit från museet för att ingen ska hitta dem.

 

Jag tyckte mycket om denna bok och vill gärna läsa något mer ifrån Catharina Ingelman-Sundberg!

 

 
 
 

Pepparkakshuset

 

Originaltitel: Pepparkakshuset

Författare: Carin Gerhardsen

Land: Sverige

Sidor: 324

År: 2008

 

 

Baksidestext:

En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta på tunnelbanan. Han undrar om det syns utanpå att han är lycklig. Om det stör? Tåget bromsar in och han kliver av. För upptagen med sina tankar för att se den dystra figuren som följer efter honom.

 

På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa där ute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något.

 

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen är första delen i Hammabyserien, en ny deckarserie med täta, gastkramande intriger och överraskande vändningar. När boken är slut önskar läsaren bara att berättelsen ska fortsätta och det gör den.

 

Omdöme:

Ojojoj vad jag störde mig på karaktärerna i denna bok stor del av tiden. De var arroganta lite elaka och ingenting påverkar dem utan de är helt känslolösa allesammans, vilket jag har otroligt svårt för. Men, jag kunde ändå inte tycka att boken var dålig för fallet som Hammarbypoliserna arbetar med är otroligt intressant och även om man hela tiden vet vem som är mördaren så är morden fruktansvärt utförda och i alla fall jag mådde dåligt när jag läste dem. Kombinationen hemska karaktärer men otäck handling borde ge ett medelbetyg på denna bok, men slutet är så otroligt överraskande! Detta gjorde att jag på sista sidorna började imponeras över vilken skicklig författare Carin Gerhardsen är och hur bra boken faktiskt var. Jag är otroligt imponerad av den nu och vill gärna läsa de övriga. Förhoppningsvis kan jag tycka om karaktärerna mer i de övriga böckerna!

 

 

 


Isprinsessan

Originaltitel: Isprinsessan

Författare: Camilla Läckberg

Land: Sverige

Sidor: -

År: 2003

 

 

Baksidestext:

Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för längesedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.

 

I debutromanen Isprinsessan förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka och låter morden växa fram ur småstadsandans främre sidor. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse. Något som under fel omständigheter kan bli ödesdigert…

 

 

Omdöme:

Jag har länge känt att jag borde läsa någonting av Camilla Läckberg eftersom hon ändå är en av våra största deckarförfattare just nu. Tyvärr blir det då så att man har lite för höga förväntningar. Boken började väldigt spännande tycker jag, men jag fastnade inte speciellt mycket för någon av karaktärerna och jag kan egentligen inte säga varför det blev så. Ändå kan jag nog tänka mig att ge ännu en bok i serien en chans.

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!